Oplossingen tegen nare zweetlucht onder de oksels

Oplossingen tegen nare zweetlucht onder de oksels

Een nare zweetlucht onder de oksels, we hebben er allemaal wel eens last van. Bij de een pas na een intensieve workout bij een ander is het op een reguliere dag na een paar uur al raak. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden en middelen om een nare zweetlucht onder de oksels te verminderen of zelfs te voorkomen.

Stinkende oksels

Stinkende oksels zijn meestal geen reden tot bezorgdheid. We zweten om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren worden door onze zenuwen gestimuleerd als reactie op warm weer, emotionele stress of inspannende activiteit. Zweet is eigenlijk over het algemeen geurloos, maar wanneer zweet wordt afgebroken door bacteriën op de huid, kan het een vieze geur veroorzaken. In wezen zijn er twee verschillende soorten zweetklieren op uw huid: eccriene en apocriene. Eccriene klieren zijn bijna overal in het lichaam te vinden en geven meestal een heldere, geurloze vloeistof af die snel van het huidoppervlak verdampt.

Er wordt aangenomen dat wanneer deze klieren zweet afscheiden dat zich vervolgens vermengt met bacteriën op de follikels, je zweet begint te stinken. In sommige gevallen raken onze zenuwen en zweetklieren overprikkeld, waardoor er meer zweet wordt geproduceerd dan nodig is. Deze aandoening staat bekend als hyperhidrose.” Hyperhidrose is meestal genetisch bepaald, maar soms kunnen medicatie- of hormoonveranderingen (zoals die optreden tijdens de menopauze) hyperhidrose veroorzaken als u ouder bent.

Wat te doen tegen stinkende oksels?

Deodorant

De meest voor de hand liggende oplossing om stinkende oksels te voorkomen is het gebruik van een goede deodorant. Hierbij kun je onderscheid maken tussen deodorants die de nare geur verbloemen of een anti transpirant welke ervoor zorgt dat je gewoonweg minder zweet. Wil je weten welke deodorant voor jou het meest geschikt is? Bekijk dan de beste deodorant.

Behandeling

Er zijn tegenwoordig verschillende behandelingen mogelijk die je helpen in je gevecht tegen zwetende oksels. Zo is het mogelijk om botox in je oksels te laten spuiten waarmee je een tijdelijke oplossing hebt tegen een nare zweetlucht onder je oksels. Daarnaast er een effectieve oplossing die je langdurig van je probleem afhelpt. Deze behandeling heet een Miradry behandeling. Deze behandeling helpt tegen overmatig zweten.

Dieet

Van dieet veranderd? Het kan goed zijn dat je daardoor ineens meer zweet of dat de geur van je zweet veranderd. Door veel van bepaalde voedingsmiddelen te eten, zoals kruisbloemige groenten, kan de geur van zweet veranderen. Dit komt omdat dit soort zwavelhoudende voedingsmiddelen, zoals knoflook, verbindingen bevat die je lichaam niet volledig kan afbreken. De stofwisselingsprocessen geven dus zogenaamde vluchtige stoffen vrij, die vervolgens van het lichaam verdampen door een geur af te geven.