Hoe kun je de collageen aanmaak in je lichaam verhogen?

Hoe kun je de collageen aanmaak in je lichaam verhogen?

Collageen is een eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt. Collageen speelt een belangrijke rol in de structuur en stevigheid van de huid, botten, tanden, haren en nagels. Het collageen in de huid zorgt ervoor dat de huid stevig, elasticiteit behoudt en haarvaten beschermt. Wanneer we jonger zijn, is er voldoende collageen in ons lichaam om onze huid stevig en elastisch te houden. Echter, naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van collageen af en kan dit leiden tot huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Als je rond de 25 bent zal je lichaam langzaam minder collageen aanmaken. Als je over de 50 jaar oud bent, is de productie hiervan zelfs bijna volledig gestopt.

Wat doet collageen precies?

Er zijn verschillende soorten collageen, waaronder type I, II en III. Type I collageen is het meest voorkomende en is te vinden in de huid, botten, tanden en haren. Type II collageen is te vinden in kraakbeen, terwijl type III collageen voornamelijk in spieren, organen en bloedvaten voorkomt. Tenslotte is er ook nog een collageen type IV, wat als een soort filter werkt voor je haarvaatjes en de huid.

Een tekort aan collageen kan bepaalde problemen met zich meebrengen. Rimpels uiteraard, maar ook broze nagels, minder stevig haar en ingezakte ogen en wangen. Veel mensen kiezen er daarom voor om collageen extra in te nemen als supplement. Je kunt dit kopen bij DQAdirect.nl en andere online winkels.

Hoe kun je meer collageen aanmaken?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die collageen bevatten. Dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, bevatten collageen. Planten, zoals groenten, fruit, granen en peulvruchten, bevatten ook collageen, hoewel in mindere mate. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals bessen, zijn rijk aan antioxidanten die kunnen helpen om de huid te beschermen en de collageenaanmaak te verhogen.

Verder zijn er dus ook supplementen op de markt die collageen bevatten, zoals poeders, tabletten en capsules. Deze supplementen kunnen worden gebruikt om de collageenaanmaak te verhogen en de huid te verstevigen. Echter, het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van collageensupplementen bij rimpels niet is gevalideerd door wetenschappelijk onderzoek. Het is nog niet helemaal duidelijk of ze echt effectief zijn. Toch zijn veel mensen van mening dat het een groot verschil kan maken. Zeker als je ouder aan het worden bent.