Wat kun je doen om littekenvorming te voorkomen?

Wat kun je doen om littekenvorming te voorkomen?

Littekens kunnen ontstaan bij wondjes, puistjes, acne, brandwonden of een operatie. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms ook niet. Meestal staan littekens niet heel mooi, waardoor het wenselijk is om deze te voorkomen of minder zichtbaar te maken. In dit artikel lees je alles over littekens: hoe ze ontstaan, wat je kunt doen om ze te voorkomen en hoe je ze kunt behandelen.

Voorkom littekens

Net zoals bij veel zaken in het leven, is voorkomen altijd beter dan genezen. Als je gaat sporten, is het belangrijk dat je materiaal gebruikt waar geen littekens van kunnen ontstaan. Als je bijvoorbeeld voetbalt, kun je kousen of beenbeschermers dragen zodat je geen littekens oploopt. Bij het tennissen, kun je een polsbandage of elleboogbeschermer gebruiken. Beoefen je een sport of heb je een hobby waarbij je snel wondjes krijgt? Dan is het goed om jezelf hiertegen te beschermen.

Littekens verminderen

Er zijn veel manieren waarop je littekenvorming kunt verminderen of zelfs kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je wondjes schoon houdt. Gebruik daarvoor onder andere water en zeep. Het is daarnaast nog belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft, dus drink overdag veel water. Als je huid is beschadigd, kun je hier niet langer vocht vasthouden. Daarom wordt het nodige vocht uit andere huidlagen gehaald. Om dit aan te vullen, moet je veel water drinken. Littekenspleisters zijn ook handig om in huis te hebben. Deze zijn gemaakt van siliconen, wat goed schijnt te werken tegen littekenvorming.

Smeer de wondjes ook in met goede littekencrème. Dit zorgt ervoor dat de wond beter geneest en littekens minder zichtbaar zullen zijn. Heeft jouw kind een wondje? Dan kun je ook littekencrème kind kopen. Deze crèmes kun je bestellen via internet, maar ook kopen bij een drogisterij of apotheek in de buurt.

Littekens laten behandelen

Wanneer een litteken er al is, kan het vervelend zijn. Je wilt deze natuurlijk snel kwijt. Dit kan door middel van een operatie, maar er zijn ook andere methodes die minder ingrijpend zijn. Denk bijvoorbeeld aan laserbehandeling of cryotherapie. Welke methode voor jou de beste is, hangt af van de soort litteken en de plek waar het zich bevindt. Een arts kan je daarover adviseren.