Hoeveel gram eiwit hebben mensen per dag nodig?

Hoeveel gram eiwit hebben mensen per dag nodig?

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die mensen nodig hebben voor een gezond lichaam. Hoeveel eiwit hebben mensen per dag nodig? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Er bestaat een algemeen idee dat je minimaal een gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig hebt, maar is dit ook zo? In dit artikel lees je alles over eiwitten, de werking ervan, hoeveel je precies nodig hebt en hoe je meer eiwitten binnen kunt krijgen.

Eiwitten: waar hebben we ze voor nodig?

Mensen hebben eiwitten nodig voor verschillende redenen. Het is een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam. Ons lichaam bestaat voor wel 15% uit eiwitten. Zo helpen ze bij de aanmaak van hormonen, enzymen en antilichamen in het lichaam. Antilichamen gebruiken we voor ons afweersysteem. Eiwitten zijn ook nodig voor de groei en onderhoud van spieren, bloedvaten, huid en haar. Ze helpen bij het behouden van een goede vochtbalans en pH zuurgraad. Kortom, eiwitten zijn dus enorm belangrijk voor ons lichaam.

Hoeveel eiwitten hebben mensen nodig?

Te weinig eiwitten in ons lichaam kan grote gevolgen hebben, maar te veel eiwitten is ook niet goed. Hoe veel gram eiwitten je precies nodig hebt, is erg lastig te zeggen. Dit is namelijk anders per persoon. Factoren die hierbij een rol spelen zijn de leeftijd, het lichaamsgewicht, eetpatroon en de gezondheid van de persoon in kwestie. Vaak merk je dus pas of je te veel of weinig eiwitten hebt, als je de gevolgen hiervan merkt. Kinderen, ouderen, sporters en vegetariërs hebben meer eiwitten nodig dan andere groepen mensen. Van te veel eiwitten kun je echter last krijgen van een hoge bloeddruk, osteoporose en zelfs vormen van kanker. Daarom geldt voor gezonde volwassenen dat maximaal 1/4 van je dagelijkse calorieën mag bestaan uit eiwitten.

Meer eiwitten innemen

Te weinig eiwitten kan ook problemen veroorzaken, waaronder een slechte weerstand en aandoeningen zoals marasmus en oedeem. Krijg je te weinig eiwitten binnen, of wil je meer eiwitten opnemen voor het sporten? Dan kun je extra supplementen gebruiken zoals whey isolaat. Met een normaal dieet zal dit voor de meeste mensen gelukkig niet nodig zijn, omdat eiwitten te vinden zijn in vlees, vis, eieren en melkproducten. Plantaardige eiwitten zitten onder andere in graanproducten, noten en bepaalde vruchten.