Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Zit je eraan te denken om een verzwaringsdeken te proberen? Of wil je er één komen voor de kinderen? Er bestaan verschillende soorten verzwaringsdekens, elk met hun eigen specificaties. In dit artikel bespreken we de verschillende verzwaringsdekens, hoe zwaar deze zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Waarvoor gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is verzwaard met glaskralen of plastic pellet korrels en is bedoeld om je lichaam te helpen ontspannen. Het gewicht van de deken kan helpen bij het verminderen van stress, angst en inspanning. Verzwaringsdekens worden ook vaak gebruikt bij het slapen, om beter te kunnen ontspannen en een diepere slaap te krijgen. Dit komt omdat mensen zachte druk op het lichaam aanvoelt als een knuffel. Draai je vaak tijdens het slapen? Dan kan het kalmerende effect van zo'n deken ook helpen.

Positieve effecten van verzwaringsdekens zijn zelfs wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek bleek dat mensen langer sliepen en minder bewogen tijdens de slaap. Het gebruik van zo'n deken kan zelfs helpen bij mentale problemen. Zo kan het helpen bij kinderen met ADHD.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Als je een verzwaringsdeken wilt kopen, moet je eerst weten hoe zwaar het deken moet zijn. Verzwaringsdekens zijn tussen de 3 en 15 kg. Voor jonge kinderen moet je natuurlijk een deken hebben dat minder zwaar is. Het wordt ook afgeraden om een verzwaringsdeken te gebruiken voor kinderen onder de 2 jaar oud. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn.

Hoe weet je hoe zwaar het deken moet zijn? Hierbij moet je kijken naar je eigen gewicht. Het deken moet zo'n 10% zijn van je eigen lichaamsgewicht. Ben je 90 kilo? Dan moet het deken 9 kilo zwaar zijn. Een verzwaringsdeken kind is daarom ook een stuk minder zwaar, meestal rond de 4 kilo. De meest voorkomende deken voor volwassen zijn dekens van 7, 9 of 11 kilo. Zit je qua gewicht net tussen deze maten in? Dan kun je het beste kiezen voor de zwaardere maat. Ben je 80 kilo, dan kun je dus beter kiezen voor een verzwaringsdeken van 9 kilo.

Heb je moeite met slapen, of heb je een kind dat 's avonds slecht in slaap kan komen? Dan kan een verzwaringsdeken dus een oplossing bieden.