Het verhaal achter het Alhambra

Het verhaal achter het Alhambra

Het Alhambra is één van de bekendste bezienswaardigheden in Spanje. Deze prachtige paleisruïne ligt in Granada en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Maar wat is het verhaal achter dit beroemde complex? In dit blog post vertellen we je alles over het Alhambra, van zijn geschiedenis tot de hedendaagse staat van dit fort.

Bouw van het Alhambra

Het Alhambra is gebouwd als een verdedigingsfort op de toppen van de Sierra Nevada-bergketen. Het fort werd gebouwd in 1238, in opdracht van Abdallah ibn al-Ahmar. Dit was na de inval van de Moren de heerser van het emiraat Granada. Het Alhambra was alleen bedoeld als een verdedigingsfort, maar werd later uitgebreid met paleizen en andere gebouwen. De Moren bouwden het complex tot een luxueuze plek waar ze konden ontspannen en genieten van het uitzicht op de stad.

De geschiedenis van het Alhambra is nauw verbonden met de Moren, die in Spanje woonden totdat ze werden verdreven door katholieke koningen in de 15e eeuw. De Moren waren er trots op dat ze het Alhambra hadden gebouwd en het complex was dan ook een belangrijk symbool van hun cultuur. Het Alhambra was niet alleen een fort, maar ook een plek waar kunst en architectuur werden gebruikt om de Morense cultuur uit te drukken.

Het Alhambra na de Moren

In 1492, na jaren van strijd, werden de Moren verdreven uit Spanje door katholieke koningen. Het Alhambra werd toen een koninklijk paleis en de Moorse architectuur werd aangepast aan de smaak van de katholieke koningen. In 1890 was er een grote brand in het complex, waardoor veel gebouwen werden beschadigd. In 1821 werd het Alhambra ook al verwoest, toen door een aardbeving. Na al deze schade is het Alhambra vandaag de dag nog steeds een prachtig complex, maar een deel van zijn oorspronkelijke glorie is verloren gegaan.

Het huidige Alhambra

Vandaag de dag is het Alhambra een populaire toeristische attractie en trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een fort, paleizen, tuinen en moskeeën. In het Alhambra kun je ook veel kunstwerken bewonderen, die de Moorse cultuur weerspiegelen. Het Alhambra is een uniek complex dat je tijdens een bezoek aan Granada niet mag missen.