Waterschade reparatie aan je smartphone of iPad

Iedereen die in het bezit is van een smartphone of iPad vreest vroeg of laat wel eens voor waterschade. Deze vorm van schade aan je toestel is dan ook vaak wat lastiger dan het eenvoudigweg vervangen aan een scherm dat stuk is. Maar niet gevreesd! Waterschade is zeker te herstellen in de meeste gevallen. Hoewel elektronica apparatuur en vloeistoffen geen goede combinatie zijn, hoeft het niet te betekenen dat je je toestel kunt afschrijven. Gelukkig!

Hoe weet je nu of je smartphone of iPad waterschade ondervindt?

Wanneer je smartphone in de toiletpot is gevallen, wat toch wel verrassend vaak gebeurt, dan kun je wel zeker zijn dat je toestel waterschade heeft opgelopen. Weten dat je toestel te maken heeft (gehad) met spatwater heeft niet automatisch als gevolg dat het ook effectief waterschade heeft.

Ben je in het bezit van een Apple telefoon, zoals bijvoorbeeld de iPhone 6? Dan kun je hiermee de speciale water- en vochtindicatoren aflezen om na te gaan of er sprake is van waterschade aan je toestel. Sinds 2006 zijn alle iPhones met deze indicatoren uitgerust op de plastic electronics printplaten. Bezit je een smartphone, zoals bijvoorbeeld de populaire Samsung Galaxy S5 of Galaxy S6? Ook met deze toestellen kun je zelf nagaan of er sprake is van waterschade of niet. Bij veel smartphones is een licht stripje aan de binnenzijde aangebracht. Dit zal (meestal) rood kleuren wanneer er sprake is van waterschade. Deze techniek is zeer vergelijkbaar met de indicatoren voor water- en vochtschade in de iPhones.

Houd steeds rekening met je garantie bij waterschade

Wanneer je beroep moet doen op een reparatie van de waterschade aan je toestel, heb je eigenlijk de keuze tussen twee opties.

Indien je zelf kunt achterhalen welke onderdelen van jouw toestel nu net zijn aangetast, dan kun je ervoor kiezen om deze onderdelen te laten vervangen door een freelance professional. Deze eerste optie is in het merendeel van de gevallen een heel stuk goedkoper dan wanneer je je toestel door de aanbieder zelf zou laten maken, bijvoorbeeld in een Apple Store. Handig zou je denken, maar je zet hierdoor wel je garantie op het spel! Wanneer wordt opgemerkt dat je een telefoon reparatie hebt laten uitvoeren buiten de Apple Store om, dan zal je garantie vervallen!

Wanneer je nu absoluut geen idee hebt over welke onderdelen van je toestel nu juist zijn aangetast of wanneer je liever het zekere voor het onzekere neemt (denk aan de garantie!), dan kan je je best begeven naar de aanbieder. De mensen van Apple of Samsung zullen de reparatie voor waterschade dan op een professionele manier uitvoeren.

Stel: je bent in het bezit van de nieuwe iPhone 6 en deze heeft waterschade opgelopen. Bij Apple heb je dan de optie om deze in te ruilen tegen 250 euro. Dit is goedkoper dan wanneer je verschillende onderdelen zou moeten laten repareren of vervangen. Van deze optie kun je ook gebruik maken wanneer het gaat om waterschade bij een iPad, zoals bijvoorbeeld de iPad Pro, iPad Air of iPad Mini. De inruilbedragen verschillen hier echter wel per model.

Kosten van een reparatie bij waterschade

Toestellen worden alsmaar beter en hierdoor worden ook de onderdelen steeds duurder. Hoe nieuwer je model hoe hoger de reparatiekosten dan ook zullen zijn. Deze kosten liggen erg uiteen en verschillen bovendien ook nog eens van reparateur tot reparateur.

Wanneer je voor een reparatie kiest bij een Samsung of Apple Store dan zal je duurder af zijn. Maar je bent wel zeker van je garantie. En dat in tegenstelling tot een freelancer: goedkoper maar risico op vervallen van de garantie.

Wat kun je zelf nog doen?
Wanneer je waterschade aan je toestel oploopt, zet het dan onmiddellijk uit en veeg het voorzichtig droog. Plaats het minstens 24 uur in een bak rijst. Dit alles is niet altijd voldoende, maar gelukkig is er nog een optie!

Als je waterschade aan je toestel oploopt, zet deze dan direct uit, veeg deze voorzichtig droog en plaats deze minimaal 24 uur in een bak rijst. Dit is niet altijd voldoende. Gelukkig is er nog een optie! Gsm reparatie Breda biedt 90% kans op succes bij het repareren van je toestel bij waterschade. Plaats je toestel gedurende 7 minuten in deze reinigingsvloeistof en laat het vervolgens 24 uur drogen in het zakje dat wordt meegeleverd.