Wat is het verschil tussen een thermostaat en slimme thermostaat?

Wat is het verschil tussen een thermostaat en slimme thermostaat?

Thermostaat

Een thermostaat is een schakelaar waarmee je de verwarming(en) in een ruimte makkelijk kan in- en uitschakelen. Je kunt dit zelf doen maar je kunt ook een temperatuur instellen waarbij de verwarming automatisch aangaat. Dit doet de thermostaat door de luchttemperatuur te meten. Ook kun je bij sommige thermostaten de temperatuur van de ruimte helemaal zelf bepalen. Er zijn een heleboel verschillende thermostaten waaruit je kunt kiezen de meeste kun je ook zelf installeren. Je moet dan wel zorgvuldig zijn met de draadjes.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat kan aan de hand van jouw gedrag de verwarming automatisch instellen. Een slimme thermostaat kan jou ook helpen met energie besparen en de bediening makkelijker maken doordat je niet meer zelf de klok hoeft te programmeren en je kunt de thermostaat op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs inzicht geven in je energieverbruik. bekijken meer informatie op deze website

Een slimme thermostaat kan de energiekosten in een woning waarbij de bewoners niet bewust zuinig bezig zijn tot wel 18% besparen op gas. De bewuste bewoner zal niet veel verschil merken op de energierekening, wel biedt een slimme thermostaat meer gebruiksgemak. 

Welke slimme thermostaten zijn er beschikbaar?

Er zijn veel slimme thermostaten beschikbaar op de markt met allemaal een net iets ander hoofddoel. Hier zetten we er een aantal op een rijtje voor je. Een zelf programmerende thermostaat. Deze slimme thermostaat weet op welke tijden je aan- of afwezig bent en kan met deze informatie bepalen wanneer de verwarming aan of uit wordt gezet. Een thermostaat die je met je mobiel kunt bedienen. Hiermee kan je bijvoorbeeld de verwarming alvast aanzetten als je onderweg bent naar huis. Thermostaten met bewegingssensoren. Deze thermostaten kunnen door middel van bewegingssensoren weten of je thuis bent of niet. Wanneer je niet thuis bent zet de thermostaat de verwarming automatisch uit.  Een slimme thermostaat kopen bij thermostaat.net

Met sommige slimme thermostaten kan je de temperatuur per kamer aanpassen. Hierdoor is het niet in elke kamer dezelfde temperatuur. 

Tot slot heb je nog een slimme thermostaat die jou inzicht geeft in je gas- en elektriciteitsverbruik. Hiermee kan je in een opslag zien hoeveel je verbruikt en hoeveel je bespaart.