Voorkom schimmels met ventilatie

Schimmels is een veel voorkomend probleem in natte ruimtes. Zeker wanneer er nooit nieuwe, schone en droge lucht wordt aangevoerd. Het aanvoeren van nieuwe, schone en droge lucht is belangrijk, de hamvraag is echter: ‘hoe realiseer je die schone droge lucht?’. Uiteindelijk is het enige juiste antwoord: door middel van ventilatie. Ventilatie komt in twee vormen, te noemen: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Natuurlijk ventilatie kan bijvoorbeeld het openzetten van een raam of deur zijn, ook is het plaatsen van een buitenluchtrooster een vorm van natuurlijke ventilatie. Dan heb je mechanische ventilatie. Deze ventilatie maakt geen gebruik van natuurlijke bronnen van buitenaf, maar vernieuwd en gebruikt de lucht die zich al in de ruimte bevindt.

Schimmel voorkomen met mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is uitermate geschikt voor het ventileren van ruimtes en dus het voorkomen van schimmels. Doordat de binnenlucht constant gefilterd wordt, wordt de lucht in de ruimte constant schoner. Daarnaast maakt ventilatie deze lucht droger en wordt de vorming van schimmels hierdoor geremd. Dit komt doordat schimmels zich het lekkerst voelen in natte en koude ruimtes. Wanneer je deze factor wegneemt creëer je automatisch een schoner klimaat en draai je schimmels de nek om.

De juiste ventilatie kiezen

De juiste voor de juiste ventilatie hangt af van een erg veel factoren. Bovenal van het type ruimte dat geventileerd dient te worden en de wensen met betrekking tot de ventilatie. Wanneer je alleen de lucht binnen een natte ruimte wilt verversen volstaan badkamerventilatoren prima. Wanneer je iets meer eisen aan ventilatie stelt, zoals bijvoorbeeld het verwarmen van een ruimte dan kun je beter kiezen voor WTW ventilatie. Daarnaast wordt de juiste ventilatie geselecteerd op basis van capaciteit en de te ventileren ruimte en de oppervlakte hiervan. Het kiezen van de juiste ventilatie is super belangrijk, dus zorg ervoor dat je bij aanschaf van de nieuwe ventilatie zeker weet dat je de juiste ventilatie hebt. Mijn advies is om hierbij de hulp in te schakelen van een specialist. Zij kunnen vaak zonder moeite berekenen welk type ventilatie je nodig hebt. Zo ben je er zeker van dat je de juiste ventilatie kiest en dus optimaal kunt genieten van je ventilatiesysteem.