Wat voor vijverfilter moet ik nemen?

Vijverfilters

Het aanbod van vijverfilters is heel groot. Voor elk type vijver is er een vijverfilter te koop. Bepaal eerst waar u het filter voor nodig heeft als u gaat zoeken. Wilt u het filter gebruiken om vuil uit de vijver te filteren, om het biologisch te filteren, of allebei?

Vuilfilters

Dit soort filters gebruikt u om al het vuil wat met het oog waarneembaar is uit de vijver te filteren. Dit kan door borstels,matten,zeef of een trommelfilter. Deze laatste is redelijk nieuw op de markt en valt onder de elite van de vijverfilters. Bij een trommelfilter heeft u bijna geen onderhoud meer. Deze reinigt namelijk zichzelf om een ingestelde tijd of met een sensor die ziet wanneer de trommel vuil is. Door een hogedrukpomp wordt deze trommel dan schoongespoten en het vuile water wordt afgevoerd naar het riool.

Biologisch filter

Een biologisch filter werkt door middel van een filtermateriaal waaraan zoveel mogelijk bacteriën zich kunnen hechten. Door regelmatig bacteriën bij te voegen, vooral in het voorjaar, kweekt u een biologisch leger dat alle schadelijke stoffen uit het water haalt. Zo blijven uw waterwaardes in optimale conditie voor het vijverleven. Filtermateriaal kan o.a bestaan uit filtermatten en sponzen, maar ook uit b.v kaldnes. Dit zijn kleine plastic deeltjes waaraan zich ongelooflijk veel bacteriën kunnen hechten. Door deze constant met een luchtpomp in beweging te laten maakt u een perfecte leefomgeving voor deze bacteriën. Dit filter noemt men een bewegend bed en is ideaal voor achter een trommelfilter omdat u hier ook weinig onderhoud aan heeft en zo het water zuivert en in biologisch evenwicht houdt.

Combifilter

Een vijver functioneert natuurlijk pas optimaal als de twee eerder genoemde vijverfilters gecombineerd worden. Daarbij komt het voorfilter voor het biologisch filter te staan zodat deze zo min mogelijk belast wordt. Op deze manier kunnen de bacterieën het best hun werk doen en de schadelijke stoffen uit het vijverwater halen. Voorbeelden van combifilters zijn meerkamerfilters,drukfilters,doorstroomfilters en het woord zegt het al: combifilters. Met deze laatste filter wordt bedoelt een trommelfilter en bewegend bed in één.

Wat voor vijverfilter past bij u?

Wanneer u een vijverfilter gaat kopen, bepaalt u eerst wat het filter moet doen en welke capaciteit het moet hebben. Probeer dus te berekenen hoeveel inhoud uw vijver heeft. Als u hier aan uit bent kunt u naar de verschillende prijsklassen kijken om het beste filter te kiezen die bij uw vijver past.