Vaststellingsovereenkomst controleren, wat moet je weten?

Vaststellingsovereenkomst controleren, wat moet je weten?

Als je ontslag krijgt, kan je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Deze overeenkomst beëindigt de arbeidsovereenkomst tussen jou en je werkgever. Het is belangrijk om de vaststellingsovereenkomst goed te controleren voordat je hem ondertekent. In dit artikel leggen we uit wat je moet weten bij het controleren van een vaststellingsovereenkomst.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je werkgever waarin de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd. In de overeenkomst staan afspraken over de volgende zaken:

- De datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt

- De hoogte van de transitievergoeding

- De hoogte van de eventuele ontslagvergoeding

- De eventuele afkoop van vakantiedagen

- De eventuele afkoop van overwerkvergoedingen

- De eventuele afkoop van een concurrentiebeding

Waarom is het belangrijk om de vaststellingsovereenkomst te controleren?

Het is belangrijk om de vaststellingsovereenkomst goed te controleren voordat je hem ondertekent. Er kunnen namelijk fouten in de overeenkomst staan die je nadelige gevolgen kunnen hebben. Zo kan de hoogte van de transitievergoeding of ontslagvergoeding niet correct zijn. Ook kan de overeenkomst onduidelijke of tegenstrijdige bepalingen bevatten.

Wat moet je controleren bij een vaststellingsovereenkomst?

Bij het controleren van een vaststellingsovereenkomst moet je op de volgende zaken letten:

De datum van beëindiging

De datum van beëindiging moet duidelijk in de overeenkomst staan vermeld. Zorg ervoor dat je akkoord gaat met deze datum.

De hoogte van de transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je salaris en het aantal dienstjaren bij je werkgever. Zorg ervoor dat de hoogte van de ontslagvergoeding correct is.

De hoogte van de ontslagvergoeding

De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van de reden van ontslag. Zorg ervoor dat de hoogte van de ontslagvergoeding correct is.

De eventuele afkoop van vakantiedagen

Als je vakantiedagen over hebt, kan je deze af laten kopen door je werkgever. Zorg ervoor dat de hoogte van de afkoop correct is.

De eventuele afkoop van overwerkvergoedingen

Als je overwerkvergoedingen over hebt, kan je deze af laten kopen door je werkgever. Zorg ervoor dat de hoogte van de afkoop correct is.

De eventuele afkoop van een concurrentiebeding

Als je een concurrentiebeding hebt, kan je dit af laten kopen door je werkgever. Zorg ervoor dat de hoogte van de afkoop correct is.

Wat als je fouten vindt in de vaststellingsovereenkomst?

Als je fouten vindt in de vaststellingsovereenkomst, moet je deze zo snel mogelijk aan je werkgever melden. Je werkgever moet dan de overeenkomst aanpassen. Als je werkgever niet bereid is om de overeenkomst aan te passen, kan je een jurist om advies vragen.

Waar kan je een vaststellingsovereenkomst laten controleren?

Je kunt een vaststellingsovereenkomst laten controleren door een jurist of arbeidsrecht advocaat. Deze kan de vaststellingsovereenkomst controleren op juridische fouten en onduidelijkheden. De kosten voor het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst variëren per jurist of arbeidsrecht advocaat.

Het is belangrijk om de vaststellingsovereenkomst goed te controleren voordat je hem ondertekent. Er kunnen namelijk fouten in de overeenkomst staan die je nadelige gevolgen kunnen hebben. Als je fouten vindt in de vaststellingsovereenkomst, moet je deze zo snel mogelijk aan je werkgever melden. Je werkgever moet dan de overeenkomst aanpassen.