Tips om laurierhagen te snoeien

Tips om laurierhagen te snoeien

Laurier is een van de meest populaire haagplanten in onze regio. En dat is geen verrassing. Het is een sterke plant die snel groeit en zeer onderhoudsvriendelijk is. Bovendien is ze wintergroen.

Wist je dat een laurierplant jaarlijks 20 tot wel 40 cm groeit? Ze groeit niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte. Dat geeft soms problemen in smalle tuinen. Daarom moet je laurierhagen regelmatig flink snoeien. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Snoei in het voorjaar en het najaar

Voor een mooie strakke haag raden we aan om twee keer per jaar te snoeien:

·         In het voorjaar: maart of april

·         In het najaar: augustus of september

Een snoeibeurt in maart of april is relatief vroeg. Je zal al snel nieuwe takken zien groeien. Daarom is een tweede snoeibeurt in de nazomer aangeraden. Zo gaat de haag met een mooie vorm de winter in.

Wil je een lossere groei? Dan is een eenmalige snoeibeurt in juni mogelijk.

Dit heb je nodig

Voordat je met het snoeiwerk begint, moet je even controleren of je het juiste materiaal hebt. Dit is een lijstje van alle benodigdheden:

·         Een heggenschaar (elektrisch, op benzine of met accu, zoals deze)

·         Een takkenschaar voor dikkere takken

·         Een bladhark om de bladeren te verzamelen of een zeil dat je onder de haag legt

·         Een grote afvalzak voor het groenafval (zoals deze)

·         Een ladder om de bovenkant te bereiken

Let erop dat het snoeigereedschap (scharen en tangen) vlijmscherp zijn. Op deze manier ontstaat er een mooie snede.

Hoe moet je laurier snoeien?

Bij een laurierhaag is het belangrijk dat de kanten van boven naar beneden uitlopen. Dit wil zeggen dat de onderkant net iets breder moet zijn dan de bovenkant. Hierdoor krijgen ook de onderste bladeren voldoende zonlicht om te groeien. Bij rechte kanten loop je het risico op kale plekken.

Je mag een laurierhaag flink terugsnoeien. De plant is zeer robuust en groeit snel terug.

Bij een pas geplante haag mag je meteen de toppen snoeien. Waarom? Omdat dit de groei stimuleert. Je krijgt dan een goede vertakking en een zeer dichte bladstructuur.

Opgelet: snoei laurier niet bij felle zon. Hierdoor ontstaan er brandwonden op de afgeknipte bladeren en takken. Het is beter om op gematigder weer te wachten.

Vormsnoei

Wist je al dat laurier geschikt is voor vormsnoei? Je kan de plant bijvoorbeeld in de vorm van een bal snoeien. Hiervoor moet je wel tijdig – vanaf een jonge plant – de juiste richting geven.