Heeft vervroegd met pensioen gaan ook nadelen?

Heeft vervroegd met pensioen gaan ook nadelen?

Het lijkt zo’n heerlijk vooruitzicht; vervroegd met pensioen. Toch zijn er ook nadelen aan het eerder stoppen dan de pensioengerechtigde leeftijd. In onderstaand blog kun je lezen wat deze nadelen dan zoal zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ben jij van plan om vervroegd met pensioen te gaan, maar wil je dit wel op een verantwoorde manier doen? Dan is het zeker de moeite waard om onderstaand blog te lezen!

Vervroegd pensioen

Hoe fijn is het om eerder met pensioen te gaan? Misschien mag je nu op je achtenzestigste met pensioen, maar hoe fijn zijn om al op je zestigste te stoppen met werken? Je bent dan nog jong genoeg om actieve dingen te doen als fietsen, wandelen en bijvoorbeeld zeilen. Altijd al een huis willen hebben in het buitenland? Als je niet meer hoeft te werken, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld zes maanden in Nederland te wonen en zes maanden in het heerlijke Spanje. Vervroegd pensioen, klinkt goed toch?

Nadelen vervroegd pensioen

Als je vervroegd met pensioen gaat, zijn er ook nadelen. Zo heb je serieus wat vermogen nodig, om deze stap te kunnen maken. Nu krijg je maandelijks je loon gestort van je werkgever, als je vervroegd met pensioen gaat, komt er niets meer binnen. Je zult dan moeten leven van het geld wat je eerder hebt opgebouwd door slim te sparen of te beleggen. Ook zijn er gezondheidsrisico’s, veel mensen die met vervroegd pensioen gaan, krijgen last van een depressie of gezondheidsproblemen. Hou er ook rekening mee dat je meer belasting moet betalen als je vervroegd met pensioen gaat. Je leest het; er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor!

Kapitaal opbouwen voor een vervroegd pensioen

Als je van plan bent om vervroegd met pensioen te gaan, is het verstandig om zo spoedig mogelijk hier kapitaal voor op te bouwen. Dit kun je door bijvoorbeeld te gaan sparen of beleggen. Hiermee bouw je rendement op, dat bovenop je vermogen komt. Een veel voorkomend spaardoel dat veel mensen hebben, is eerder met pensioen kunnen gaan. Niet meer pas op bijvoorbeeld je achtenzestigste met pensioen, maar bijvoorbeeld al op je zestigste levensjaar. Als je jong begint met sparen/beleggen, kun je ook vroeg met pensioen gaan. Nadelen vervroegd pensioen? Die zijn er zeker ook, lees online wat die zoal zijn en hoe je hier vandaag al op in kunt spelen! Op het gebied van gezondheid doe je er goed aan om langzaam in je vervroegd pensioen te groeien. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst vier dagen te gaan werken, dan drie, twee, eentje om uiteindelijk te stoppen. Dit helpt om depressies en andere gezondheidsissues te voorkomen. Ga jij ook vandaag nog aan de slag met je vermogen, om eerder met pensioen te kunnen gaan? Kijk op dejongebelegger.nl voor uitleg en tips over het opbouwen van vermogen!