printed electronics

Printed Electronics

Printed electronics, ofwel gedrukte electronica, is een set van print-methodes om elektrische schakelingen op verschillende substraten te maken. Dit kunnen substraten zijn zoals folie, papier of karton. Dankzij de wetenschappelijke doorbraken in NANO-technologie is het mogelijk geworden om deze printed electronics te realiseren, welke op diverse manieren inzetbaar zijn.

Led-applicaties

Printed eletronics kunnen onder andere gecombineerd worden met led-applicaties. Deze zeer kleine printplaten maakt het bijvoorbeeld mogelijk om elektronische schakelingen te koppelen led-verlichting in kleding. In plaats van led-applicaties kunnen er ook sensoren of actieve elektronische componenten worden gebruikt, dit maakt het mogelijk om zeer verrassende en innoverende producten te ontwikkelen.

Hybrid electronics

Hybride elektronica wordt gerealiseerd door gedrukte zilverinktsporen te combineren met microchips (IC’s). Deze micorchips hebben minuscule aansluitpennen welke vervolgens corresponderen met desbetreffende sporen, welke ook nog eens gecombineerd kunnen worden met folie waardoor zeer flexible componenten ontstaan, die toegang geven tot nieuwe functionaliteiten.

RFID-antennes

Ook RFID-antennes zijn mogelijk dankzij printed electronics. Niet iedereen herkend de naam hiervan, maar vrijwel iedereen heeft wel eens een RFID product gebruikt. Denk aan de OV-chipkaart, die met eenzelfde soort techniek werkt. Flexibele folie of plastic kan gecombineerd worden met RFID-antennes voor onder andere Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Hierdoor ontstaan er allerlei nieuwe toepassingen voor communiceren. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet om personeel te laten inklokken bij bedrijven, of zelfs om sloten te ontgrendelen.

Printed electronics op NANO niveau levert een belangrijke bijdrage aan allerlei kleine en flexibele toepassingen die onze manier van communiceren veranderd. Er zijn ondenkbaar veel toepassingen nodig, waar elke dag weer nieuwe ideeën bijkomen. Deze zeer kleine printplaatjes maken ontzettend veel nieuwe technieken mogelijk. Een bedrijf dat hier actief aan meewerkt is Metafas in Asten. Zij creëren verschillende nieuwe printed electronics en zijn gespecialiseerd in Led-applicaties, hybrid electronics en RFID-antennes.