NUB theorie of geslachtsbepaling echo?

Het geslacht van je baby bepalen kan op veel verschillende manieren. Zo zijn er heel wat fabeltjes of zogeheten “bakerpraatjes”, om erachter te komen of je een jongetje of een meisje krijgt. Moet je bijvoorbeeld veel overgeven en heb je een kronkelende zwangerschapsstreep? Dan zou je een meisje krijgen. Word je echter iedere ochtend vrolijk wakker maar laat je wel veel boeren en winden? Dan is de kans, volgens de bakerpraatjes, weer groot dat je een jongen krijgt. Natuurlijk zijn deze theorieën niet wetenschappelijk bewezen en ook niet geheel betrouwbaar. Gelukkig zijn er ook zeer betrouwbare manieren om erachter te komen of je een jongetje of meisje krijgt, namelijk de NUB theorie en de geslachtsbepaling echo. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen deze twee manieren.

Extra vroeg het geslacht voorspellen met de NUB theorie

Kun je niet wachten tot de geslachtsbepaling echo om te weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Dan kun je ook een NUB theorie laten doen. Dit gebeurt ook met een echo, maar kan dus eerder dan een geslachtsbepaling echo. De NUB theorie kan namelijk al vanaf 12 weken! Embryo’s zijn tot 10 weken hetzelfde, of het nu een jongetje of een meisje wordt. Tussen de benen groeit er zowel bij jongens als meisjes een uitsteeksel, wat een “nub” genoemd wordt in het Engels; vandaar de naam van deze theorie. Vanaf 11 weken verandert deze nub bij jongens en meisjes. De vorm blijft in principe hetzelfde, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog. Bij jongens in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat, en bij meisjes loopt deze evenwijdig aan de ruggengraat. In principe kun je deze theorie wel vertrouwen, maar toch is deze theorie maar 75% betrouwbaar.

De geslachtsbepaling echo

Kun je nog wat langer wachten, dan kun je ook kiezen voor de geslachtsbepaling echo. In het ziekenhuis kan dit bijvoorbeeld tegelijk gedaan worden met de reguliere 20 weken echo. Echter kan ook een geslachtsbepaling echo eerder gedaan worden, bij sommigen al vanaf 13 weken. Dan is de geslachtsbepaling voor 98% betrouwbaar. Het kan bij 13 weken nog wel voorkomen dat het niet te zien is, of dat er vaginaal gekeken moet worden. Vanaf 15 weken is de betrouwbaarheid al 99,99%. Je al vanaf 13 weken een geslachtsbepaling echo laten doen bij een pretecho-organisatie. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in het maken van dergelijke pretecho’s, wat in principe gewoon echo’s zijn die extra zijn, niet vergoed worden door de zorgverzekeraar en geen medische noodzaak hebben.

Voordelen en nadelen vergeleken

Ben je heel ongeduldig en kun je echt niet wachten tot de 20 weken echt, dan biedt de NUB-theorie een uitkomst. Op het gebied van snelheid wint de NUB-theorie dus zeker. Echter wint de geslachtsbepaling echo (vanaf 13 weken) het van de NUB-theorie met 98% tegen 75%. Natuurlijk kun je het ook allebei laten doen als je én vroeg in je zwangerschap al een idee wil hebben van het geslacht, en het later in je zwangerschap ook zeker wil weten!