5 tips voor een goede sollicitatie

Na veel sollicitatie brieven rond gestuurd te hebben mag u dan eindelijk op gesprek komen. Spannend! Maar het maakt u lichtelijk paniekerig. Want waar moet u nou op letten tijdens dit gesprek? Hoe kan ik mezelf het beste vertonen? Welke tone of voice wordt er gebruikt? Heb ik wel genoeg ervaring? Allemaal vragen die door uw kunnen hoofd schieten. Blijf kalm, na dit artikel kunt u met een gerust hart en vol zelfvertrouwen naar uw sollicitatie. Wij hebben daarom voor u een korte sollicitatietraining op een rijtje gezet. Een mooie checklist voor u om af te vinken!

De sollicitatie-checklist

  1. Kleed u altijd netjes en correct: spiegel met het bedrijf en zorg dat uw kleding daarbij past. Bij een varkensboer hoeft u niet in een driedelig pak te komen bijvoorbeeld. Maar als u een baan in de bankwereld ambieert natuurlijk wel.
  2. Ben ten alle tijden voorbereid op standaard vragen: ‘’Vertel iets over uzelf’’ zijn vragen die altijd voorkomen. Zorg dat u hierop voorbereidt bent en maak het persoonlijk en creatief. Niet de standaard antwoorden, dit hebben zij namelijk al gelezen in uw CV.
  3. Ken het bedrijf: doe vooraf research over het bedrijf en lees je in. Wanneer er bepaalde vragen komen omtrent het bedrijf, laat u zien dat u interesse hebt in het bedrijf.
  4. Blijf op te hoogte van alle ontwikkelingen van desbetreffende branche: dit toont aan dat u geïnteresseerd bent in de branche waar u gaat werken. Dit zal voor de interviewer beter overkomen want u bent ten alle tijden op de hoogte van het laatste nieuws.
  5. Val op, onderscheid uzelf ten opzichte van de andere kandidaten: Wat maakt u uniek? Wat is datgene wat u, u maakt? Ga eens na hoe u als persoon door het leven gaat. ‘Wat zijn uw sterke en zwakke punten?’ zijn vragen waar heel Nederland bijna hetzelfde op antwoordt. Val dus op en bereid u voor op deze vragen.