Wat zijn de voordelen van verzuimbeleid?

Wat zijn de voordelen van verzuimbeleid?

Merk je als manager/ondernemer dat je het verzuimbeleid niet op orde hebt? Simpelweg omdat er voor je gevoel teveel mensen te vaak ziek zijn? Bovendien heb je de indruk dat ze ook nog eens langer wegblijven bij ziekte, dan strikt noodzakelijk is? Geen of slecht ziekteverzuimbeleid kan leiden tot hoge kosten, lage productiviteit op de werkvloer en een slechte werksfeer. Tijd om hier verandering in te brengen dus! Hoe je dit aan moet pakken? Hieronder kun je dit lezen!

Bespreekbaar maken

Zorg voor een cultuur in je bedrijf, waarbij alles bespreekbaar is. Als iemand niet goed in zijn vel zit, moet hij/zij dit gewoon kunnen aangeven in een vergadering. Ook als een werkplek niet bevalt, moet dit besproken kunnen worden. Wil iemand graag meer thuis werken, omdat dit beter te combineren is met het gezinsleven? Bespreek het met elkaar en je zult zien dat het ziekteverzuim gaat dalen. Als iemand vrij is om aan te geven wat hij/zij voelt of graag zou willen, zorgt dit voor betere prestaties, een betere werksfeer en lager verzuim.

Stimuleer gezond leven

Zet eens een schaal gratis fruit in de kantine en geef korting bij de sportschool. Als je medewerkers gratis fruit aanbiedt en korting om te sporten, zul je zien dat dit echt gaat werken. Gezondere, fitte medewerkers presteren beter en zijn minder ziek. Je zult merken dat medewerkers het waarderen als er aandacht wordt besteed aan gezond leven, zeker als de werkgever dit betaalt. Heb je een bedrijfskantine? Worden hier dagelijks snacks verkocht? Misschien is het een goed idee om bijvoorbeeld alleen op vrijdag snacks aan te bieden?

Speciale software

Om ziekteverzuim systematisch en gestructureerd aan te pakken, doe je er goed aan om hiervoor speciale software aan te schaffen. Hiermee kun je precies bijhouden welke werknemer wanneer ziek geweest is, wat de reden van de ziekte was en welke afspraken er destijds gemaakt zijn. Verzuimbegeleiding wordt hiermee op een professionele manier opgepakt binnen je bedrijfsvoering. Hiermee krijg je goed inzicht in het ziekteverzuim binnen je onderneming en kun je hier ook gericht iets aan doen. Door ook nog een verantwoordelijk persoon aan te stellen voor ziekteverzuim, weet je zeker dat je dit onderdeel goed geborgd hebt. Hiermee ga je straks flink kosten besparen, de productie verhogen en bovendien wordt de werksfeer ook nog eens een stuk beter!