Wat zijn de beste pannen voor inductie koken?

Wat zijn de beste pannen voor inductie koken?

Heb je sinds kort een inductiekookplaat? Dan is het belangrijk om geschikte pannen te gebruiken hiervoor. Anders werkt de inductiekookplaat namelijk niet goed. Hierdoor kun je niet de gewenste maaltijden koken die je voor ogen had. Wil jij alles weten over inductie koken? Hieronder lees je welke pannen je allemaal kunt gebruiken bij een inductiekookplaat en waarom je deze wel kunt gebruiken.

Inductie koken

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een normale kookplaat en een inductiekookplaat? Bij inductiekoken wordt er gebruik gemaakt van magnetische velden. Hierdoor kunnen pannen die geschikt zijn voor inductie, sneller verhit worden. Op een inductiekookplaat kun je precies de temperatuur instellen die je nodig hebt. Dit is heel fijn, want zo weet je zeker dat er niets aanbrandt. Bij inductiekoken is het belangrijk om pannen te gebruiken die gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal. Dit materiaal wordt aangetrokken door het inductiemagneetveld en hierdoor kan er inductie plaatsvinden. Inductie koken is daarom ook wat veiliger, omdat andere spullen die op de plaat staan niet meteen verbranden. Denk aan bestek, plastic bakjes en verpakkingen.

Wanneer je inductiekookplaat hebt, is het dus belangrijk dat je geschikte pannen gebruikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer pannen die inductiegeschikt zijn. Maar welke pannen zijn dit? En waar moet je op letten?

Welke pannen moet je hebben?

Er zijn een aantal materialen die goed werken bij een inductiekookplaat. De bodem van de pan moet ferromagnetisch zijn, waardoor ijzer en nikkel goede opties zijn. Zo kun je inductie koken met pannen die gemaakt zijn van gietijzer, of een pan van plaatstaal. De pan hoeft uiteraard niet volledig gemaakt te zijn van deze materialen. Veel inductie pannen hebben daarom gewoon een coating van RVS, aluminium of andere materialen die niet ferromagnetisch zijn zoals koper.

Verkeerde pannen

Gebruik je een verkeerde pan? Dan is dit echter geen ramp. Je kookplaat zal niet perse beschadigd gaan raken door een verkeerde pan te gebruiken. Je kunt alleen niet inductie koken als je hiervoor niet de geschikte pannen in huis hebt. Wil je zeker zijn van je zaak? Dan kun je meteen een goede inductie pannenset kopen, zodat je meteen weet dat de pannen geschikt zijn voor jouw kookplaat.