Wat kan ik thuis doen aan duurzaamheid?

Wat kan ik thuis doen aan duurzaamheid?

Wil jij je inzetten voor een beter milieu en een groene toekomst in Nederland? Zorgen voor meer duurzaamheid in huis is een stuk makkelijker dan je denkt. Je kunt vandaag al beginnen met duurzamer leven, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen. Op zoek naar tips hoe je gemakkelijk kunt verduurzamen in het huishouden? Hieronder lees je een aantal handige tips en tricks.

Gebruik duurzamere verpakkingen

Kies voor hervulbare flessen en potjes in plaats van wegwerpproducten. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook plastic afval in huis. Ga je naar de supermarkt? Neem dan voortaan je eigen tas of rugzak mee. Op die manier voorkom je dat je onnodig veel plastic tasjes in huis haalt. Verder kun je nog duurzamer leven door je eigen etenswaren mee te nemen in herbruikbare producten, zoals broodtrommels, kannen voor koffie en doosjes die je in de vaatwasser kunt stoppen.

Energie besparen

Kies bij het doen van de was voor koud water in plaats van warm water. Daarnaast kun je besparen op stroom door apparaten uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Heb je nog oude gloei- of spaarlampen in huis? Vervang deze dan door duurzame LED-lampen. Dit kan je wel 50 euro per jaar besparen op je energiekosten. Tot slot kun je ook duurzamer leven door gebruik te maken van duurzame stroom, zoals zonnepanelen, windenergie of infrarood verwarming.

Overige tips

Geef je een groot feest voor een verjaardag, kerst of een andere gelegenheid? Koop dan niet de bekende wegwerp bordjes, vorken en messen. Deze zijn gemaakt van plastic en zorgen voor veel plastic afval. Ook kun je in plaats van plastic bekertjes gebruikmaken van de producten van DrinkCup. Je kunt hier hardcups huren, die thuis worden bezorgd. Na gebruik worden deze weer opgehaald en schoongemaakt, waarna ze gereed zijn voor hergebruik. Ideaal dus!

Voor een duurzamere levensstijl is het verstandig om minder vlees en zuivel te gebruiken. Dit komt omdat de vee-industrie verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO₂-uitstoot. Ook kunnen veehouderijen schadelijk zijn voor het milieu door mestoverschotten, overbevissing en ontbossing. Een vegetarische of veganistische levensstijl is dus duurzamer. Wil je niet meteen stoppen met vlees en zuivel? Probeer dan eens twee keer per week vegetarisch te koken.