Wat is verzuimbegeleiding en welke regels gelden er?

Wat is verzuimbegeleiding en welke regels gelden er?

Als je werknemers in dienst hebt, is de kans groot dat er af en toe iemand ziek is. Als een werknemer langdurig ziek is, krijg je als bedrijf te maken met verzuimbegeleiding. Het is belangrijk om verzuimbegeleiding serieus aan te pakken in je bedrijf, zodat je zeker weet dat dit professioneel wordt uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat werknemers eerder weer aan het werk zullen gaan, je de personeelskosten hiermee zo laag mogelijk houdt, maar ook dat je de wettelijke regels volgt, die verbonden zijn aan verzuimbeleid. Wat deze regels precies zijn? Dat kun je hieronder lezen!

Professioneel geregeld

Door gebruik te maken van goede software, kun je verzuimbeleid professionaliseren. Met deze software kun je namelijk iedere stap die bij verzuimbeleid hoort, op een eenvoudige en praktische manier doorlopen. Vaak zie je dat bedrijven bijvoorbeeld werken met verschillende Excel-sheets, waar meerdere  mensen op hun eigen manier in werken, bovendien ook nog eens wanneer ze hier tussendoor tijd voor hebben. Goed bedoeld; maar in de praktijk kost dit juist nog veel meer tijd en is het resultaat vaak niet naar wens. Daar komt nog bij dat je door het volgen van deze stappen in dit softwareprogramma, ook zeker weet dat je wettelijk gezien, niets vergeet. Kies jij ook voor een professioneel softwarepakket voor verzuimbegeleiding?

Registratieplicht

Je bent voor de wet bijvoorbeeld verplicht om bij te houden hoe vaak mensen ziek zijn, maar ook hoe lang. Het is hierbij ideaal, als je hier speciale software voor in huis hebt, om dit bij te houden. Dit scheelt je heel veel uren, bovendien kun je ook nog eens rekenen op prima managementinformatie. Met deze informatie kun je juist weer gericht aan de slag met je medewerkers, om ervoor te zorgen dat het ziekteverzuim structureel lager wordt. Hiermee verdient deze investering dus zichzelf terug! Buiten het registreren om, ben je ook verplicht om actief met je medewerker aan de slag te gaan, om weer terug te keren op het werk. Twee jaar lang moet je het loon als werkgever sowieso doorbetalen, daarna komt de medewerker in aanmerking voor een uitkering. Kies jij ook voor beleid op het gebied van verzuimbegeleiding en de overstap op gespecialiseerde software hiervoor?