Wat is een smarthome en wat zijn de voordelen?

Wat is een smarthome en wat zijn de voordelen?

Als je de afgelopen jaren nieuwe elektronische apparaten hebt aangeschaft, heb je vast weleens gehoord van de zogeheten 'smartproducten'. Het gebruik van veel van deze producten in het huishouden, wordt ook wel een 'smarthome' genoemd. Ben je benieuwd wat een smarthome precies is en wat de voordelen hiervan zijn? In dit artikel lees je meer informatie.

Wat zijn smartproducten?

Smartproducten zijn apparaten die zijn uitgerust met een computerchip en software, waardoor ze kunnen communiceren met andere apparaten in een smarthome. Dat is mogelijk omdat de apparaten zijn verbonden met het internet, wat het mogelijk maakt dat de apparaten elkaar aansturen en automatisch werken. Denk hierbij aan een thermostaat die zich automatisch aanpast op basis van de temperatuur in huis, of een verlichting die gaat branden als je thuiskomt.

Voordelen van een smarthome

Een smarthome is een woning waarin slimme producten zijn geïntegreerd. Dit betekent dat deze producten kunnen worden bediend en aangestuurd door middel van één centrale controle. Zo kun je bijvoorbeeld je verlichting, thermostaat of alarmsysteem vanaf één plek regelen. Je kunt de apparaten besturen vanaf je telefoon, tablet of laptop. Een smarthome hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je kijkt naar de vele smarthome aanbiedingen. Je kunt jouw smarthome zo uitgebreid maken als je zelf wilt, of het aantal smartproducten langzaam vergroten.

Het grootste voordeel van een smarthome is uiteraard comfort. Je hoeft niet meer naar verschillende plekken in huis om alles te regelen. Daarnaast kun je een smarthome ook veiliger maken, door bijvoorbeeld een alarmsysteem, een slimme babyfoon of beveiligingscamera’s te installeren. Een smarthome is ook energiezuiniger, doordat de apparaten elkaar aansturen en automatisch werken. Zo gaat er geen energie verloren door vergeten lampjes uit te doen of de thermostaat hoger te zetten dan nodig is.

Wat voor smartproducten zijn er?

De meest bekende smartproducten zijn uiteraard de smartphone, maar tegenwoordig heb je ook veel goedkopere smart TV aanbiedingen. Het voordeel van een smart TV is dat je deze kunt aansluiten op het internet, zodat je bijvoorbeeld online video’s kunt streamen. Ook zijn er veel slimme thermostaten, verlichting en alarmsystemen die je in huis kunt installeren. Babyfoons, waterkokers koffiezetapparaten, er zijn tegenwoordig heel veel elektrische smartapparaten op de markt. Kortom: er zijn tal van smarthome producten die je kunt gebruiken om jouw huis comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te maken.