Is een verduisterend rolgordijn ook zonwerend?

Is een verduisterend rolgordijn ook zonwerend?

Een verduisterend rolgordijn is ideaal voor in de slaapkamer. Het zorgt ervoor dat je 's avonds lekker kunt slapen en overdag geen last hebt van de felle zon. Maar is een verduisterend rolgordijn ook zonwerend? In de zomer kan het erg warm worden in Nederland. Daarom is het fijn om wat minder last te hebben van de hitte. In dit artikel vertellen we je alles over verduisteren, zonwerende rolgordijnen en welke keuzes je allemaal hebt.

Voordelen van rolgordijnen

Heb je thuis gordijnen waar veel licht doorheen komt? Rolgordijnen zijn meestal een stuk fijner dan andere gordijnen, omdat deze stof minder licht doorlaat. Ook sluit het gordijn vaak beter af op het raamkozijn. Hierdoor komt er geen of minder licht door aan de zijkanten. Zo verduister je een kamer makkelijker en heb je in de zomer minder last van de zon. Rolgordijnen verminderen soms zelfs het geluid dat binnenkomt. Dit is fijn als je in een drukke buurt woont of gewoon rustig wilt slapen.

Zeker voor mensen die vaak tot laat slapen en mensen die 's nachts werken, is het een goed idee om goede rolgordijnen te kopen. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam 's ochtends wakker wordt. Je kunt ook moeilijker in slaap komen in een verlichte kamer.

Verschillende soorten rolgordijnen

Als je rolgordijnen gaat uitzoeken, zijn er verschillende soorten om uit te kiezen. De rolgordijnen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Er zijn rolgordijnen van stof, kunststof of aluminium. Welk materiaal je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. Kunststof rolgordijnen zijn bijvoorbeeld makkelijk te onderhouden. Aluminium rolgordijnen gaan langer mee en zijn vaak wat steviger. Over het algemeen zijn rolgordijnen altijd zonwerend. Wil je rolgordijnen die extra zonwerend zijn? Dan heb je hiervoor speciale materialen. Wil je nog een beetje licht doorlaten? Dan is dat mogelijk, want er zijn ook lichtdoorlatende rolgordijnen te vinden. Je hebt zelfs rolgordijnen die gemaakt zijn van hout of bamboe. Wil je de rolgordijnen plaatsen in de badkamer? Dan moet je kiezen voor vochtwerende gordijnen, zodat deze niet lelijk worden.

Rolgordijnen zijn dus vrijwel altijd zonwerend, maar hoe zonwerend ze zijn hangt af van het product en materiaal dat je koopt. Lees goed wat de verschillen zijn tussen de materialen, zodat je de juiste keuze maakt.