Is bidrectioneel laden iets voor jou?

Is bidrectioneel laden iets voor jou?

Bidirectioneel laden, is een mooie technologische ontwikkeling die niet alleen de manier waarop we onze auto's opladen verandert, maar ook de manier waarop we energie gebruiken en opslaan. In onderstaand blog kun je lezen, waarom dit een slimme keuze kan zijn voor jou als eigenaar van een elektrische auto.

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden is een technologische ontwikkeling waarbij een elektrisch voertuig niet alleen opgeladen kan worden vanuit het elektriciteitsnet, maar ook stroom terug kan leveren aan het net. Hieronder kun je lezen wat de vijf belangrijkste voordelen zijn van deze technologie!

Voordelen van bidirectioneel laden

1. Flexibiliteit in energieverbruik

Een van de grootste voordelen van bidirectioneel laden is de flexibiliteit die het biedt in het energieverbruik. Op drukke momenten op het elektriciteitsnet, zoals tijdens piekuren, kan jouw elektrische auto fungeren als een bron van energie en deze terug leveren aan het net. Dit kan helpen om pieken in het net te verminderen en de stabiliteit ervan te bevorderen. 

2. Milieuvriendelijk

Bidirectioneel laden helpt niet alleen om het elektriciteitsnet efficiënter te maken, maar het is ook een milieuvriendelijke oplossing. Dit komt doordat het de vraag naar energie van fossiele brandstoffen vermindert en de vraag naar duurzame energiebronnen vergroot. Bovendien kan het ook helpen om het gebruik van vervuilende generatoren en evenementen zoals stroomuitval te verminderen.

3. Energienetstabiliteit

Naarmate het aantal elektrische auto's toeneemt, kan bidirectioneel laden helpen om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te behouden. Het kan fungeren als een buffer om schommelingen in de vraag naar energie op te vangen en zo te voorkomen dat het net overbelast raakt. Dit is vooral belangrijk nu duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie steeds meer worden gebruikt en de vraag naar energie moeilijker te voorspellen is.

4. Lagere energierekening

Bidirectioneel laden kan je ook helpen om je energierekening te verlagen. Dit komt doordat je de energie die in je auto is opgeslagen kunt gebruiken tijdens dure piekuren, in plaats van stroom te kopen van het net. Als je vervolgens je auto oplaadt wanneer de energieprijzen lager zijn, kun je besparen op je totale energiekosten. 

5. Slimme energieopslag

Met bidirectioneel laden wordt jouw elektrische auto een slimme energieopslag. Hiermee wordt de batterij van je auto gebruikt als tijdelijke opslag voor energie op drukke momenten op het elektriciteitsnet. Dit kan helpen om de werking van het net te optimaliseren en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende energie beschikbaar is, zelfs op momenten van piekverbruik.