Hoe werkt een septische put?

Hoe werkt een septische put?

Een septische put wordt gebruikt om afvalstoffen uit het afvalwater op te vangen. Met name op plekken waar geen directe aansluiting op het riool mogelijk is, wordt er gebruikt gemaakt van deze oplossing. Ook maken campereigenaren hier bijvoorbeeld veel gebruik van, ideaal als je bijvoorbeeld op plekken wilt overnachten waar geen sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Toch zijn er een aantal zaken belangrijk om te weten als je van plan bent om een septische put aan te schaffen. Hieronder lees je wat de belangrijkste zaken zijn om te weten over een septische put!

Opstapeling van afvalstoffen

In het afvalwater wat in de septische put terecht komt, bevinden zich afvalstoffen die zich na verloop van tijd zullen opstapelen. In eerste instantie zullen de bacteriën hun best doen om deze opstapeling te minimaliseren door dit afval af te breken. Na verloop van tijd zal er toch een laag afval ontstaan die verwijderd moet worden. Het ruimen van deze laag kun je het beste laten doen door een professionele ruimdienst.

Inschakelen van een ruimdienst

Een septische put ledigen, is een klus die je het beste over kunt laten aan een bedrijf dat hier ervaring mee heeft. De reden hiervoor dat er meer komt kijken dan alleen het leegscheppen van de put. Tijdens het ruimen van de septische tank wordt er bijvoorbeeld ook meteen gekeken of er geen schade aan de septische put is en of er nog voldoende bacteriën aanwezig zijn. Doordat er veel chemicaliën door het toilet worden gespoeld, kan het nog weleens voorkomen dat hierdoor veel bacteriën zijn gedood. Een ruimdienst neemt na het ruimen ook meteen het chemische afval meteen mee en brengt dit meteen naar de locatie waar het thuishoort.

Zelf ruimen is niet aan te raden

Zelf ruimen van je septische tank lijkt verleidelijk, kijk hier echter mee uit. In de septische tank kunnen zich namelijk gevaarlijke gassen bevinden, waarbij het niet verstandig is om deze in te ademen. Bovendien kunnen deze gassen ook nog eens explosief zijn. Neem geen risico en schakel altijd een ruimdienst in. Dan weet je zeker dat jouw septische tank op een verantwoorde, professionele manier wordt geruimd. Ideaal toch?