Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

Veel mensen zullen het wel herkennen: je bent net begonnen met sporten, maar na een paar weken val je weer terug in oude gewoontes. Je bent minder vaak actief en langzaam blijft er weinig over van de stappen die je hebt gezet. Of je nou thuis oefeningen doet, bent begonnen met hardlopen of probeert vaker naar de sportschool te gaan, het is altijd lastig om de focus en motivatie te behouden. Beginnen met sporten is vaak niet zo moeilijk. Het is lastig om dit consistent te blijven doen voor een langere periode. Hoe hou je motivatie om te blijven sporten? In dit blog lees je een aantal handige tips en ideeën.

Motivaties en doelen

Eén van de redenen dat veel mensen het sporten niet volhouden, is omdat ze niet weten wat hun motivatie is. Waarom wil je sporten? Wat hoop je bereiken? Als je niet weet waarom je bezig bent, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Het kan helpen om een doel voor ogen te stellen, bijvoorbeeld een aantal kilo’s kwijt raken of weer fit worden. Schrijf dit doel op en hang het ergens op waar je het vaak ziet. Op deze manier blijft het in je achterhoofd en weet je waarom je bezig bent. Het kan ook helpen om meer mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en problemen. Zo kun je elkaar helpen met dit proces en elkaar blijven motiveren. Zoek bijvoorbeeld een leuk fitness blog voor mannen of vrouwen, of vraag eens rond bij wat vrienden.

Schema's met variatie

Een andere motivatiekiller is een slecht trainingsschema. Als je niet weet wat je moet doen of als het schema saai is, zul je snel afhaakt. Het is belangrijk om een schema te hebben waar je je aan kan houden, maar ook dat er wat variatie in zit. Zo wordt het niet saai en blijf je gemotiveerd. Daarnaast is het belangrijk dat je het schema aanpast aan jouw mogelijkheden en doelen. Doe wat bij je past, zodat je niet snel opgeeft.

Maak het sporten gemakkelijker

Eén van de manieren om gemotiveerd te blijven, is om het sporten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Koop bijvoorbeeld een mooie, nieuwe tas speciaal voor het sporten. Hier kun je dan bepaalde spullen in laten zitten. Je hoeft dan niet iedere keer de hele tas opnieuw in te pakken. Kijk online de beste daypack uit en koop wat spullen die het sporten gemakkelijker maken. Je kunt ook wat supplementen gebruiken of je voedingspatroon verbeteren, zodat het sporen zelf een stuk makkelijker zal gaan.