Elektrische leaseauto kiezen? Lees deze tips

Elektrische leaseauto kiezen? Lees deze tips

De overgang naar een volledig elektrisch wagenpark op de Europese wegen is ingezet. Aangejaagd door strengere milieueisen en richtlijnen vanuit de Europese Unie is er geen ontkomen meer aan. De autofabrikanten hebben geen keus en houden in al hun plannen rekening met deze volledige overgang.

De investeringen in nieuwe door brandstof aangedreven auto’s zijn gestopt. Bijna alle nieuwe modellen die vanaf nu geïntroduceerd worden zijn volledig elektrisch aangedreven auto’s.

Private lease

Ook voor private lease rijders is er geen ontkomen aan. Iedereen zal meegaan in deze transitie. Ondanks dat er op dit moment voor veel mensen nog praktische bezwaren zijn tegen het overgaan naar een private lease elektrische auto.

Het gevolg is dat veel mensen de komende jaren voor het eerst een elektrische auto gaan kiezen. Hierbij is mobiliteitsbehoefte nog steeds het vertrekpunt. Oftewel, waar gaat de auto voor gebruikt worden. Want het maakt nogal uit of je altijd alleen rijdt, of dat je een gezin met 3 kinderen te vervoeren hebt. Of dat je eigenlijk nooit de stad uitkomt, of regelmatig lange afstanden rijdt. En of je bijvoorbeeld een caravan wil kunnen trekken met de nieuwe auto.

Vanuit onze mobiliteitsbehoefte zijn er bij het kiezen van een nieuwe elektrische auto een paar zaken waar wij extra op moeten letten. Op de eerste plaats de actieradius. Oftewel hoe ver kunnen kan er in de auto gereden worden voordat hij weer opgeladen moet worden. Als de auto alleen gebruikt wordt voor korte ritjes, dan is dit geen issue. Als de auto veel gebruikt wordt voor lange ritten wel.

Laadpalen snelweg

Mocht de auto veel gebruikt worden voor lange ritten op de snelweg, dan is de kans groot dat er onderweg opgeladen moet worden. Dit opladen gaan niet even snel bij alle auto’s. Als je niet te lang wil wachten, dan is het dus van belang om bij het kiezen van de elektrische auto rekening te houden met de laadtijd. En dan met name de snellaadtijd die aangeeft hoelang het opladen duurt bij de snellaadstation langs de snelweg.

Wat veel mensen nog over het hoofd zien is dat lang niet alle elektrische auto’s geschikt zijn om een aanhangwagen of caravan te trekken. En als ze dit wel kunnen, dat het gewicht van deze aanhangwagen of caravan beperkt is. Waarbij ook nog geldt dat de actieradius snel minder wordt als er een caravan of aanhangwagen getrokken wordt.

Naast alle andere zaken die wij belangrijk vinden bij het selecteren van een auto is het bij elektrische auto’s dus van belang om de actieradius, laadtijd en de het maximale trekgewicht van de auto mee te nemen in de vergelijking.