Een eigen horecabedrijf beginnen? Dit heb je allemaal nodig

Een eigen horecabedrijf beginnen? Dit heb je allemaal nodig

In Nederland zijn er veel horecabedrijven te vinden. Zeker in de grote steden zie je veel bars, restaurants en cafés. Een eigen horecaonderneming starten is erg leuk. Je bent altijd onder de mensen en hebt helemaal je eigen project om aan te werken. Om een succesvol horecabedrijf te kunnen beginnen moet je echter veel doen en regelen. Het is een uitdagende klus, waar je veel hulp bij nodig zult hebben. In dit artikel lees je tips voor het beginnen van je eigen horecaonderneming.

Een duidelijk plan maken

Voordat je een horecabedrijf begint is het slim om een duidelijk plan voor jezelf op te zetten. Wat voor bedrijf ga je starten? Wat is je doelgroep? En hoe ga jij je binnen de markt onderscheiden van concurrenten? Dit zijn allemaal vragen waar je over na moet denken. Vervolgens kun je ook gaan nadenken over de stijl van je zaak. Wil je een moderne of een klassieke inrichting? Wat voor soort huisstijl en logo kies je voor je bedrijf? En natuurlijk ook belangrijk: wat gaat de naam worden? Voor mond-tot-mond reclame is een goede, pakkende en niet te moeilijke naam cruciaal.

Vergunningen en regels

Horecabedrijven moeten voldoen aan veel wetten, omdat je bezig bent met voedsel en drankjes. Om alcohol te serveren heb je een vergunning nodig en je zult moeten voldoen aan bepaalde voorschriften voor hygiëne. Ook moet je je inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor de locatie heb je nog omgevingsvergunningen nodig, toestemming om muziek te draaien en er zijn milieuregels waar je aan moet voldoen. De veiligheid van je zaak is uiteraard ook van groot belang. Zo moet je onder andere voldoen aan regels voor brandveiligheid. Kijk van te voren goed wat je allemaal moet regelen voor jouw onderneming.

Inrichting en apparatuur

Heb je jouw horecabedrijf ingeschreven bij de KVK, heb je alle nodige vergunningen en ben je klaar om te beginnen? Dan zul je eerst jouw bedrijf moeten inrichten. Kies voor een mooie, consistente stijl die past bij de uitstraling van je bedrijf of het eten en drinken dat je serveert. Verder zul je ook spullen moeten hebben voor in de keuken, zoals professionele horeca keukenapparatuur, koelkasten en je moet zorgen dat klanten kunnen betalen. Bedenk van te voren goed wat je allemaal nodig hebt en maak desnoods een lijst, zodat je niets vergeet.