Zodra er steilere terreinhellingen in de tuin zijn, heb je trappen nodig. De tuintrap worden niet alleen gebruikt om het hoogteverschil te overbruggen, maar kunnen ook worden gebruikt als aantrekkelijke designelementen in de heuveltuin. Op vlakke hellingen is het voldoende om met regelmatige tussenpozen afzonderlijke brede treden toe te voegen om de weg naar boven aangenamer te maken en om de hele tuin visueel te structureren. Als er daarentegen in een kleine ruimte grote hoogteverschillen moeten worden opgevangen, dan kan dat met trappen die parallel aan het talud worden geplaatst en bij één of meerdere richtingsveranderingen als serpentines slingeren.
Trappen worden een harmonieus onderdeel van een helling als u geen bouwkundige rand heeft en de treden aan de zijkant in het terrein integreert - bijvoorbeeld door ze aan beide zijden in een kruidenbed te plaatsen. Wil de trap daarentegen als opvallende constructie in het oog springen, dan krijgt hij flankerende wanden - of een bijbehorend frame van bijvoorbeeld buxushout. De zogenaamde stringers kunnen met de trap mee stijgen of - zoals gebruikelijk bij terrassen - op hetzelfde niveau blijven, meestal ter hoogte van de bovenste trede.
Buitentrap met boekrand
Deze tuintrap is gemetseld uit grote porfierklinkers. De getrimde buxus is een uitstekende rand Vrijstaande buitentrap Voor vrijstaande trappen met een hoogteverschil van één meter of meer is om veiligheidsredenen een leuning vereist. Leuningen worden aanbevolen voor langere trappen, omdat ze de beklimming vergemakkelijken. Om het gebouw afwisselend te maken is het ook mogelijk om bordessen te plaatsen of het geheel een gebogen koers te geven. U kunt een niet-ingelijste trap een speciaal tintje geven door de breedte van de treden te variëren of de treden iets verschoven te plaatsen. Er zijn nauwelijks grenzen als het gaat om het kiezen van materialen voor trappen. Het is alleen belangrijk dat de oppervlakken zo ruw mogelijk zijn om het risico op uitglijden te minimaliseren. Glad gepolijste stenen en houten vloerdelen zonder dwarsgroeven zijn daarom niet aan te raden.
Buitentrap materialen
Om een vlotte overgang naar paden of terrassen te creëren, gebruikt u best dezelfde materialen als voor de aangrenzende ruimtes. Met stootborden is dit eenvoudig te realiseren, omdat voor de opstapvlakken alle normale straatstenen kunnen worden gebruikt. Ook bestratingsplaten van natuursteen of beton zijn geschikt voor het leggen van trappen. Afhankelijk van hun grootte worden ze eenvoudig met een of twee langsvoegen gelegd om de traptrede volledig te bedekken. De meeste aanbieders van natuur- en betonverhardingen hebben echter ook doorlopende blok- en legtreden in hun assortiment, die qua kleur perfect zijn afgestemd op bepaalde straatstenen of straatstenen.