De beste whisky’s van 2021

De beste whisky’s van 2021

Ben je dol op whisky? Kun je ook zo heerlijk genieten van een goed glas whisky, samen met je vrienden of gewoon lekker op zondagmiddag in je eentje? Echte whiskyliefhebbers houden van kwaliteit, alleen de beste kwaliteit is voor veel whiskyliefhebbers goed genoeg. In 2021 namen de beste whisky’s ter wereld het tegen elkaar op in de International Whisky Competition. Altijd handig om te weten wat op dit moment de beste whisky’s zijn, dan weet je zeker dat je kwaliteit op tafel zet. Hieronder kun je lezen wat de top-3 was en waar op gelet wordt tijdens deze belangrijke verkiezing!

International Whisky Competition

Vanaf 2009 wordt jaarlijks deze competitie gehouden, welke whisky zich de beste ter wereld mag noemen. Een professionele jury beoordeelt hierbij de whisky’s uit de hele wereld. Deze test vindt overigens blind plaats; dat wil zeggen dat er met een blinddoek op geproefd wordt, waardoor de jury onbevooroordeeld blijft tijdens het jureren. Door op deze manier de whisky's te testen, kun je op rekenen dat dit objectief verloopt.

Waar wordt opgelet?

Iedere whisky kan maximaal 100 punten krijgen, waarbij er binnen verschillende onderdelen punten te verdienen zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of een whisky er representatief uitziet, hoe de kleur is en hoe deze ruikt. Ook worden de aroma’s kritisch onder de loep genomen, bovendien wordt er gelet op de balans tussen de smaken. Voor de afdronk kun je bijvoorbeeld ook punten verdienen, net als voor de body en complexiteit van de whisky.

Top 3

De beste whisky’s van 2021 zijn stuk voor stuk de moeite waard om aan te schaffen. Op de derde plaats eindigde Dewar’s Double Double 32 Year Old, een Schotse whisky die maar liefst 32 jaar oud is. Een pareltje die maar liefst 95 punten heeft gehaald. De tweede prijs ging naar Glenmorangie Vintage 1997, eveneens een Schotse whisky. Deze whisky scoorde zelfs nog een fractie hoger dan de nummer drie. Op de eerste plaats vinden we eveneens een Schotse whisky: Ardbeg Uigeadail met maar liefst 95,9 punten. Een sterke, rokerige whisky, afkomstig van het Schotse eiland Islay. Bijzondere van deze whisky is dat deze ook nog eens een prima prijs/kwaliteitverhouding heeft. Het proberen waard dus!