Wanneer bezoek je de opticien?

Wanneer bezoek je de opticien?

Wanneer bezoek je de opticien of bezoekt de opticien jou in het geval je voor een opticien aan huis kiest? Dit doe je natuurlijk als je het idee hebt dat je alles niet meer zo duidelijk kunt zien. Ook kun je de opticien bezoeken als je last hebt van hoofdpijn of vermoeide ogen want deze klacht kan wel eens samenhangen met de ogen.

Een opticien zal door middel van verschillende testen waaronder ook de oogmeting valt kunnen bepalen of jij een sterkte nodig hebt om alles weer beter te kunnen zien. De opticien kan zowel een plus als min sterkte bij je meten, maar ook een cilinder sterkte kan de opticien meten mocht het oog niet in alle richtingen dezelfde ronding hebben.

Zie je toch minder (lage visus) en de opticien zal toch geen sterkte bij je meten waarmee je het oog zou kunnen corrigeren, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Vaak zal de opticien je dan doorsturen naar een optometrist of oogarts om het oog medisch te laten nakijken.

De ogen corrigeren door een hulpmiddel

Mocht er uit de oogmeting wel blijken dat je een sterkte nodig hebt om alles weer duidelijk te zien, dan kun je hier een hulpmiddel voor aanschaffen en je kan hierbij denken aan een bril of contactlenzen.

Kies je voor een bril, dan zoek je vaak eerst een montuur uit wat je leuk vindt. Er zijn zowel opvallende monturen als minimalistische monturen te koop. Je kunt monturen kopen die van metaal of kunststof zijn gemaakt en er zijn tegenwoordig trouwens ook monturen te koop die van hout gemaakt zijn.

Eenmaal een montuur uitgezocht, dan zal de opticien je adviseren in de keuze van het glas. Je kunt voor een kunststof glas kiezen of voor een mineraal glas (echt glas). Deze twee soorten hebben beide hun voor en nadelen, echter kunststof is wel het meest verkocht. Glazen zijn in zowel sferische, cilindrische als multifocale uitvoering te koop.

Ben je echter niet zo gecharmeerd van een bril dan kan je ook kiezen voor contactlenzen om je ogen te corrigeren. Contactlenzen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten zoals: zachte contactlenzen, harde contactlenzen en nachtlenzen. Zachte contactlenzen zijn de meest verkochte contactlenzen en harde contactlenzen worden meestal verkocht als men een wat hogere sterkte heeft.

Nachtlenzen zijn geschikt voor personen die overdag geen lenzen willen dragen of omdat het overdag niet praktisch is voor deze personen. Nachtlenzen vervormen het hoornvlies tijdens het slapen als men de nachtlenzen draagt, hierdoor ziet men overdag scherp zonder gebruik te maken van contactlenzen.

De meest verkochte contactlenzen zijn de zachte maandlenzen en deze zijn dan ook verkrijgbaar als sferische, torische of als multifocale lens. Dus bijna iedereen is wel te helpen met contactlenzen als het zicht minder is geworden.