Wat is het belang van ergonomisch werken?

Wat is het belang van ergonomisch werken?

Werken in een ergonomische omgeving is van groot belang voor zowel de gezondheid als de productiviteit van werknemers. Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de interactie tussen de mens en zijn werkomgeving. Hierbij worden de fysieke en mentale belasting van het werk en de invloed van de omgeving op de werknemer onderzocht. In dit artikel zullen we ingaan op het belang van ergonomisch werken, het verschil tussen de NEN1335 en de NPR1813 normen en enkele tips geven om ergonomisch te werken.

Het belang van ergonomisch werken

Ergonomisch werken is van groot belang omdat het kan helpen om een optimale werkomgeving te creëren die gezondheidsklachten voorkomt en de productiviteit verhoogt. Als werknemers hun werkplek niet ergonomisch hebben ingericht, kunnen er diverse klachten ontstaan, zoals rug- en nekpijn, RSI, vermoeidheid en hoofdpijn. Dit kan leiden tot langdurig verzuim en een verminderde productiviteit. Daarnaast kan een ergonomische werkomgeving ook helpen om de werksfeer te verbeteren en het werkplezier te vergroten.

NEN1335 versus NPR1813

Bij het inrichten van een ergonomische werkplek zijn er verschillende normen die gehanteerd kunnen worden, zoals de NEN1335 en de NPR1813. De NEN1335 is een Nederlandse norm die de eisen en de afmetingen van kantoormeubelen en bureaustoelen vaststelt. Deze norm houdt onder andere rekening met de juiste hoogte van het bureau, de stoel en het beeldscherm, en met de afstand tussen de verschillende onderdelen van de werkplek. De NPR1813 is een aanvulling op de NEN1335 en geeft aanvullende richtlijnen voor het instellen van bureaustoelen. Deze norm is met name gericht op het voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. De NPR1813 is nog verder te verstellen, waardoor dit een optie is voor langere mensen en mensen met een afwijkend lichaam. Met deze richtlijnen kunnen deze mensen klachten voorkomen.

Door deze tips toe te passen kan een ergonomische werkplek gecreëerd worden die bijdraagt aan een goede gezondheid en een hogere productiviteit. Bekijk hier nog 20 tips voor ergonomisch werken. Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan ergonomisch werken en waar nodig de werkplek aan te passen. Ergonomie is een continu proces dat ernaar streeft om de werkplek steeds beter af te stemmen op de behoeften en capaciteiten van de werknemer.