Waarom moeten ouderen langer thuis blijven wonen?

Waarom moeten ouderen langer thuis blijven wonen?

In Nederland wordt steeds vaker gekozen om ouderen langer thuis te laten wonen in plaats van ze naar een verpleeghuis of andere instelling te sturen. Deze trend zet zich wereldwijd voort, het is namelijk goedkoper en beter voor de ouderen zelf. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ouderen die langer thuis blijven wonen zich ook comfortabel en veilig voelen?

Goedkoper en beter

Ouderen langer thuis laten wonen is relatief goedkoper dan ze naar een verpleeghuis of andere instelling te sturen. Dit komt doordat de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben, thuis geleverd kan worden. Bovendien is het beter voor de ouderen zelf, want ze kunnen langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Aandacht is nodig

Toch is er nog steeds sprake van een groot tekort aan aandacht voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen. Zo is er onvoldoende kennis over wat er nodig is om hen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Ook is er onvoldoende aandacht voor de wensen van ouderen zelf. Denk hierbij aan het inzetten van een paniekknop. Dit geeft veel rust voor ouderen die langer thuis blijven wonen. Hulp is met een paniekknop nooit ver weg.

Hoe kunnen ouderen langer thuiswonen?

Om ervoor te zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze groep. Dit kan door bijvoorbeeld meer onderzoek te doen naar wat er nodig is om hen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Ook is het belangrijk om de wensen van ouderen meer mee te nemen in het beleid. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en dat we een toekomstbestendige oplossing hebben voor deze groeiende groep.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het thuiswonen van ouderen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale verpleegkundige diensten die thuiszorg verlenen. Ook zijn er thuiszorgwinkels waar je allerlei hulpmiddelen kunt kopen die het thuiswonen van ouderen gemakkelijker maken. Zoals hierboven aangegeven, kan er ook gekozen worden voor een paniekknop, ook wel SOS knop genoemd. Dit werkt eenvoudig; als er dringend hulp nodig is, kan de oudere op deze knop drukken en wordt het ingestelde contactpersoon direct gewaarschuwd. SOS knop ouderen bestellen? Dit kun je online snel en eenvoudig doen. Ideaal toch?