Waar moet je opletten als het gaat om phishing mail?

Waar moet je opletten als het gaat om phishing mail?

Phishing mail is een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Hierbij proberen cybercriminelen persoonlijke of financiële gegevens te stelen door middel van vervalste e-mails die eruit zien als gewone berichten. Hoewel veel mensen vertrouwd zijn met phishing mail, zijn er nog steeds veel mensen die geen idee hebben van de gevaren die dit met zich meebrengt. In deze blog kun je de gevaren van phishing mail lezen en waar je dit soort mail aan kunt herkennen. Lees je mee?

Wat is phishing mail?

Phishing mail is een techniek waarbij cybercriminelen gegevens proberen te stelen door middel van vervalste e-mails die eruitzien als normale berichten. Deze vervalste berichten lijken afkomstig van echte bedrijven of organisaties, maar zijn dus afkomstig van criminelen. Het doel is om je te laten geloven dat deze berichten daadwerkelijk afkomstig zijn van een betrouwbare bron, zodat je je persoonlijke gegevens aan hen gaat verstrekken.

De gevaren

Er zijn veel gevaren verbonden aan phishing mail. Allereerst kun je je persoonlijke gegevens verliezen. Als je op een link klikt die afkomstig is van een phishing mail, kunnen de cybercriminelen toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals je gebruikersnamen, wachtwoorden of creditcardgegevens. Overigens zit in zo’n link een URL verwerkt, een adres dat weer leidt tot een website van deze cybercriminelen. Wat is een URL? Dit kun je online lezen, handig als je precies wilt weten hoe dit technisch allemaal werkt.

Geld verliezen

Ook kun je geld verliezen als je op een link klikt die naar een valse website leidt of als je geld overmaakt naar een vervalst bankrekeningnummer. Daarnaast kan phishing mail ook schadelijk zijn voor je computer. Als je op een link klikt die eigenlijk een phishing mail blijkt te zijn, kunnen de cybercriminelen malware installeren op je computer. Deze malware kan je computer infecteren met virussen of andere schadelijke programma's, waardoor je computer mogelijk onbruikbaar wordt.

Waaraan herkennen?

Er zijn verschillende manieren waarop je phishing mail kunt voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van phishing mail. Als je op de hoogte bent van de gevaren, kun je meer opletten bij het openen van e-mails. Ten tweede is het belangrijk om de afzender van een e-mail te controleren voordat je erop klikt. Als de afzender niet bekend is, of als je twijfels hebt over de legitimiteit van een e-mail, is het altijd beter om de e-mail niet te openen. Ten derde is het belangrijk om beveiligingssoftware te installeren op je computer. Deze software kan je computer beschermen tegen phishing mail, malware en virussen. Wil je meer lezen over dit soort onderwerpen? Neem dan eens kijkje op X About Tech. Hier vind je nog veel meer interessante blogs!