Hoe kun je gezond 10 kilo afvallen?

Hoe kun je gezond 10 kilo afvallen?

Als je wilt afvallen, neem je je dat voor omdat je een gezond lichaam met een gezond gewicht wilt hebben. Je hebt er wel wat voor over om dit te bereiken, maar veel diëten zijn lastig vol te houden. Er zijn genoeg diëten, waarbij je je wekenlang slap en futloos kunt voelen en zelfs een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Gelukkig zijn er ook manieren van eten, waarbij je gezond en lekker kunt eten en toch 10 kilo kunt afvallen! Dat kan bijvoorbeeld met het eiwitdieet. 

Tijdens het eiwitdieet kies je voornamelijk eiwitrijke producten en eet je veel minder koolhydraten. Deze manier van eten stimuleert de vetverbranding! Het is mogelijk om op deze manier in de eerste weken 2 tot 3 kilo per week af te vallen. 

Waarom zou je willen afvallen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je wilt afvallen, maar meestal zijn angst voor, of het hebben van gezondheidsklachten de belangrijkste. Overgewicht brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee voor het lichaam. Daarom is het verstandig te proberen gewicht te verliezen, want hoe meer kilo’s je verliest, hoe minder kans op problemen. Met 10 kilo gewicht verliezen kun je al een hoop klachten verminderen of voorkomen. Bij Verantwoord afvallen vind je verschillende tips om af te vallen.

Meer over vet in het lichaam

Er zijn verschillende soorten lichaamsvet. Niet elk vet is ongezond. In het lichaam vind je wit vet, dat onderverdeeld kan worden in visceraal vet en subcutaan vet. 

Subcutaan vet: dit witte vet kun je zelf zien, het zijn de vetrolletjes op je buik of de zogenoemde bierbuik. Het is slecht voor je gezondheid om hier veel van te hebben, het kan diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Visceraal vet: dit is onzichtbaar vet dat zich rond je organen ophoopt. Je kunt het dus nooit zien, je kunt slank zijn en toch visceraal vet hebben. Visceraal vet maakt bepaalde stoffen aan die ontstekingsreacties bevorderen.

Er is nog een andere soort vet en dat is bruin vet. Dit vet helpt je lichaam warm houden, door energie om te zetten in warmte. Het gebruikt de calorieën uit voeding om dit te doen. Afhankelijk van hoe actief het bruine vet in je lichaam is, hoe sneller de verbranding is. Niet iedereen heeft evenveel en even actief bruin vet. Het bevindt zich voornamelijk bij de hoofdslagaders, het hart en het zenuwstelsel. Hier kan het goed zijn werk doen om belangrijke organen te verwarmen. Het is wel duidelijk dat bruin vet bijdraagt aan je lichamelijke gezondheid. 

Door gewicht te verliezen kun je het witte vet kwijtraken. Dit kan met behulp van een goed dieet, waarin gezonde voeding zit. Dit kan veel bijdragen aan een gezond en fit lichaam. Bruin vet kun je aanmaken door meer te gaan bewegen, dan wordt wit vet omgezet in bruin vet. Ook een koude omgeving maakt bruin vet actiever en daarmee kun je dus meer calorieën verbranden.