Gin, het beste in de wereld?

Gin, het beste in de wereld?

Gin is een veelzijdige drank die op verschillende manieren kan worden gedronken. Of je het nu puur, met ijs of in een cocktail drinkt, gin zal zeker in de smaak vallen. Gin is ook een geweldige keuze voor veel gelegenheden, of je nu wilt ontspannen na een lange dag of een speciaal moment wilt vieren.

 Van zijn verfrissende smaak tot zijn veelzijdige karakter, in dit artikel lees je alles over gin. Dus schenk jezelf een glas in en maak je klaar om alles te leren over waarom gin het beste ter wereld is!

Wat is gin?

Gin is een drank met jeneverbessmaak die oorspronkelijk uit Nederland komt en nu in veel landen over de hele wereld wordt geproduceerd. Gin wordt meestal gedistilleerd uit graan of mout en vervolgens op smaak gebracht met plantaardige stoffen, met name jeneverbessen. Het woord "gin" is afgeleid van de Engelse benaming voor jenever, 'Geneve'.

Gin bestaat al eeuwen en werd oorspronkelijk gebruikt als medicinale drank. Gin werd populair in Engeland in het begin van de 18e eeuw en dit was de gouden eeuw van gin. Gin was erg goedkoop om te produceren en werd daardoor erg populair bij de lagere arbeidersklasse. Dit leidde tot problemen met alcoholmisbruik en leidde ertoe dat in 1736 en 1751 "Gin Acts" werden aangenomen die de verkoop van gin probeerden te controleren.

Ondanks deze pogingen tot controle bleef gin populair en werd het in grote hoeveelheden geconsumeerd door zowel de rijken als de armen. Gin heeft de laatste jaren een soort heropleving ondergaan en wordt nu door mensen over de hele wereld gedronken.

Verschil tussen gin en vodka

Het belangrijkste verschil tussen gin en vodka is dat gin op smaak wordt gebracht met jeneverbessen en vodka niet. Gin wordt ook meestal gemaakt van graan of mout, terwijl vodka kan worden gemaakt van allerlei fermenteerbare materialen.

De verschillende soorten gin

Er zijn verschillende soorten gin op de markt, elk met zijn eigen unieke smaak en kenmerken. De meest voorkomende soort gin is London dry gin, die wordt gemaakt door alcohol te distilleren en er jeneverbessen en andere plantaardige stoffen aan toe te voegen. Andere populaire soorten gin zijn Old Tom gin, Gordon’s Gin en Jenever gin. Gin kan puur worden gedronken of gemengd met tonic of andere mixers.

De geschiedenis van gin 

Gin heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de 11e eeuw. De vroegst bekende verwijzingen naar gin komen uit Italië, waar een gedistilleerde drank met jeneverbessmaak bekend stond als genièvre. Deze drank vond uiteindelijk zijn weg naar Engeland, waar hij populair werd onder de lagere klassen. De populariteit van gin nam toe tijdens het bewind van Willem van Oranje, toen Nederlandse soldaten de drank introduceerden bij Engelse soldaten. Aan het begin van de 18e eeuw was gin een van de populairste dranken in Engeland.

De populariteit van gin bleef groeien in de 18e en 19e eeuw. In 1751 vond Dr. William Oliver het proces uit om gin te distilleren met behulp van gerectificeerde sterke drank, wat leidde tot de ontwikkeling van London dry gin. Deze nieuwe stijl van gin werd snel populair en rond het jaar 1800 waren er alleen al in Londen meer dan 1000 distilleerderijen actief.

In de 20e eeuw nam de populariteit van gin af, deels door de drankbestrijding en het verbod. In Europa bleef gin echter populair, vooral in Groot-Brittannië en Frankrijk. De laatste jaren is er een heropleving van de belangstelling voor gin, met nieuwe stijlen en smaken die worden ontwikkeld door ambachtelijke distilleerders over de hele wereld.

Hoe maak je een perfecte gin en tonic? 

Een perfecte gin en tonic draait om evenwicht. Om te beginnen is het van belang om een gin te kiezen van goede kwaliteit. Voeg vervolgens precies genoeg tonic toe naar smaak - te veel en het wordt te zoet. Wij houden van Fever Tree Indian Tonic Water. Voeg tot slot een vleugje verse limoen toe om het af te maken.

Gin en cocktails

Gin is een van de meest veelzijdige likeuren die er zijn, waardoor het perfect is voor cocktails. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende gin en tonic of een klassieke martini, er is een gin cocktail voor iedereen. 

Een van de populairste gin cocktails is de gin en tonic. Dit verfrissende drankje is perfect voor zomerse dagen of avonden in de stad. Om een gin en tonic te maken, combineer je gewoon gin, tonic en ijs in een glas. Als u het wat chiquer wilt, kunt u een schijfje citroen of limoen aan uw drankje toevoegen.

Een andere populaire gin cocktail is de martini. Een klassieke martini wordt gemaakt met gin, vermout en ijs. Als u avontuurlijk bent ingesteld, kunt u verschillende soorten vermout of zelfs smaakmakers als olijven of vruchtensap toevoegen. 

Hier zijn enkele van onze favoriete gin cocktails:

- The Classic Gin Martini: Deze tijdloze cocktail is de perfecte mix van droge vermout en gin. Serveer hem met een vleugje citroen of olijven voor een heerlijk drankje dat zeker in de smaak zal vallen. 

- Gin Fizz: Deze verfrissende cocktail wordt gemaakt met gin, citroensap, suiker en club soda. Perfect voor een warme zomerdag. 

- Tom Collins: De Tom Collins is een klassieke gin cocktail die perfect is voor elke gelegenheid. Hij wordt gemaakt met gin, citroensap, suiker en spuitwater. Serveer hem met een kers voor een heerlijk drankje dat zeker in de smaak zal vallen. 

- Gimlet: De Gimlet is een verfrissende cocktail gemaakt met gin en limoensap. Perfect voor een warme zomerdag of als drankje na het eten.

- Negroni: De Negroni is een klassieke gin cocktail die perfect is voor elke gelegenheid. Hij wordt gemaakt met gin, zoete vermout en Campari. Serveer hem met een vleugje sinaasappel voor een heerlijk drankje dat zeker in de smaak zal vallen.

Wat uw smaak ook is, er is zeker een gin cocktail die u lekker vindt. Dus als je de volgende keer zin hebt in iets anders, pak dan de gin en mix een van deze heerlijke drankjes!