Denk eens na over een duurzame uitvaart

Denk eens na over een duurzame uitvaart

Als je een groene stijl van leven hebt kies je later vast voor een milieuvriendelijke uitvaart. In deze publicatie lees je hoe een ecologische uitvaart eruit kan zien en hoe je op een duurzame manier bijdraagt aan het behoud van de natuur. Begraven in de natuur krijgt steeds meer aandacht, zeker nu verantwoord omgaan met het milieu belangrijk is voor veel mensen.

Natuurbegraafplaatsen in heel Nederland

Begraven in een natuurlijke omgeving neemt een steeds belangrijkere rol in bij de keuze voor de uitvaart. Iedereen die wil meewerken aan natuuronderhoud zal nadenken over deze manier van begraven.

Het onderhoud van een begraafplaats in de natuur is erop gericht om het landschap te verrijken en het milieu een steuntje in de rug te geven. De begraafplaats van de overledene maakt onderdeel uit van de steeds weer veranderende omgeving. Het graf gaat op in zijn omgeving, er zijn geen monumenten of andere versieringen te zien. De beheerder van de natuurbegraafplaats houdt daar zicht op en zal ingrijpen bij ongeoorloofde uitingen.

Zoek alvast een mooie plaats op het terrein

Loop eens over het terrein en kijk of er een mooie plek is die je aanspreekt, als je wilt, kun je je favoriete plaats reserveren. Natuurbegraafplaatsen liggen meestal in een groene bosrijke omgeving, je vindt ze overal in Nederland. Alles wat je tegenkomt, is milieuvriendelijk en maakt onderdeel uit van het landschap. Een groene uitvaart zal de natuur nooit schaden.

Kisten die voor een uitvaart worden gebruikt zijn nog vaak genoeg milieuonvriendelijk. Maar je komt steeds vaker duurzaken alternatieven tegen. Uitvaartkisten wordt steeds vaker op een ecologisch verantwoorden manier gefabriceerd, zo zie je tegenwoordig kisten van duurzaam FSC-hout voorbij komen, maar ook van gerecycled karton. Ook de kisten van biologisch geproduceerd hout als populier en wilg worden vaak gebruikt.

Naast een ecologische uitvaartkist is aandacht voor de markering van het graf ook belangrijk, zoals al eerder gezegd is een grafsteen of ornament niet toegestaan. Gebruik altijd iets uit de natuur, een boompje, groene struik of een plantensoort uit de omgeving. Grote keien worden meestal niet gewaardeerd, zeker niet wanneer ze uit een andere omgeving komen.

Een plek voor de eeuwigheid

Het is goed om te weten dat een graf in de natuur nooit wordt geruimd. Er geldt een eeuwigdurende grafrust bij een groene uitvaart. Wanneer je een begraafplaats vastlegt doe je dat voor altijd, de betaling is ineens, maar daarna is daar geen omkijken meer naar. Begraven in de natuur is op termijn goedkoper dan op de bekende manier van begraven. Kijk maar eens op de website van de natuurplaats die je aanspreekt er is allerlei informatie te vinden.