Welke bouwopleiding is iets voor jou?

Zit je te denken aan een opleiding in de bouw? Lees dan snel even verder. In de bouw heb je namelijk nog vele specialisaties. Zo kun je gaan werken als metselaar, timmerman of tegelzetter, maar ook als allround meubelmaker, werkvoorbereider of technisch tekenaar. Wij zetten een aantal beroepen in de bouw voor je op een rijtje zodat je de juiste keuze kunt maken uit verschillende bouwopleidingen.

Timmer aan de weg als timmerman

Een opleiding voor timmerman is op verschillende niveaus te volgen. Als allround timmerman zul je voornamelijk in kleinere ploegen werken. Hierbij werk je aan verschillende houtbewerking projecten. Denk hierbij aan het onderhoud of de nieuwbouw van daken, vloeren en kozijnen. Je kunt terecht komen bij zowel grote als kleine bouwbedrijven in verschillende sectoren. Belangrijk is het om als timmerman goed in een team te kunnen werken, aangezien je vaak samen verantwoordelijk bent voor een project.

Houd alles bij elkaar als metselaar

Een metselaar is onmisbaar in de bouw. De opleiding voor metselaar duurt meestal 2 jaar. Tijdens deze opleiding leer je tekeningen lezen en ben je veel bezig met praktijkoefeningen. Je hebt als metselaar goed oog voor detail nodig en moet netjes kunnen werken. Je weet als werkend metselaar precies hoe je een fundering moet leggen, en welk metselverband je het beste kunt gebruiken voor het project.

Transformeer een ruimte als tegelzetter

Als tegelzetter zul je vaak in de nieuwbouw werken. Een net gebouwde ruimte transformeer jij door de wanden en/of vloeren netjes en strak helemaal te betegelen. Jij weet straks als geen ander welke soorten tegens het beste zijn voor welke ruimte en weet deze ook nauwkeurig te plaatsen. Je voert vaak individueel een opdracht uit en zult grotendeels binnen werken.

Als houtbewerker kunnen mensen op je bouwen

Het bouwen van meubels of zelfs gebouwen begint vaak met een houtbewerker. Je zult machinaal de juiste onderdelen maken voor meubelbouw zoals kasten of tafels of het materiaal voor kozijnen of steunpalen leveren. Tijdens je opleiding leer je al veel in de praktijk werken met verschillende houtbewerkingsmachines. Ook leer je alles over verschillende houtsoorten zodat jij straks producten van topkwaliteit kunt maken.

Aan de slag als stukadoor

Wanneer je als stukadoor aan de slag gaat, zul je altijd werken aan de afwerking van een gebouw. Je kunt werken aan het afwerken van zowel plafonds als wanden. Tijdens je opleiding zul je in veel gevallen al ervaring opdoen bij meerdere stukadoorsbedrijven waar je de fijne kneepjes van het vak leert van echte professionals.  

In de bouw werken mensen die echt van aanpakken weten. Herken jij dit in jezelf, werk jij graag met je handen en vind je het leuk om snel het resultaat van je werk te zien? Dan zit hier vast een beroep voor jou tussen!