Wat is gas zakelijk?

Gerelateerde afbeelding

Wanneer je een bedrijf start, is het goed om ook te kijken wat een zakelijk contract op gas voor jou kan betekenen. Je investeert flink wat tijd en geld in je bedrijf om het draaiende te houden, daarom zijn er vaak regelingen voor jou als ondernemer.

Het verschil

Een bedrijf dient constant draaiende gehouden worden, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het personeel. Daarbij is gas en stroom continue overdag nodig, terwijl dat ‘s nachts niet altijd zo is. Daardoor is de vraag naar stroom anders als bij een consument thuis. In de winter moet daarbij het bedrijf verwarmd worden, er moet warm water zijn, ga zo maar verder. In een groot bedrijf kan dit flink wat geld kosten. Je mag als bedrijf de energiekosten zakelijk opgeven, maar hier hangen ook voorwaarden aan. Daarbij worden niet altijd alle kosten gedekt: als je thuiswerkt mag slechts een gedeelte opgegeven worden.

Goedkoper?

De prijzen van een zakelijk contract worden vaak goedkoper gepresenteerd dan dat ze werkelijk zijn. Als je goed de voorwaarden bekijkt, samen met de energieprijzen, zie je dat de prijzen vaak exclusief BTW zijn. Het is dus niet waar dat je met zakelijke contracten goedkoper uit bent. Wanneer je ondernemer bent van een groot bedrijf, kan er wellicht een voordeel zitten als je goede prijsafspraken maakt met de leverancier.

Voorwaardes

Een contract heeft diverse voorwaardes waar je als bedrijf aan moet voldoen. Als consument is het vaak makkelijker om bijvoorbeeld over te stappen naar een andere leverancier. En de overstapboete is soms niet van toepassing of een stuk lager dan bij een zakelijk contract. Ook mag de leverancier dit contract jaarlijks door laten lopen zonder het bedrijf hier verder over te informeren. Bij consumenten is dit niet toegestaan.

Wel of geen gas zakelijk?

Door de diverse bestaande regels en voorwaarden is het niet altijd voordelig om te investeren in gas zakelijk. Je moet er zeker van zijn dat het een voordeel voor het bedrijf kan betekenen. Een klein bedrijf of ZZP-er heeft er weinig baat bij om over te stappen naar zakelijke energie.