Wat als je gaat rijden zonder rijbewijs aanhanger?

Een rijbewijs aanhanger zorgt bij onvoldoende ervaring vaak voor veel meegenomen paaltjes en stoeprandjes. Zeker wanneer de aanhanger waar je mee rijdt net nieuw is aangeschaft is dat echt heel erg zonde. Krassen en deuken kunnen de aanhanger dusdanig beschadigen dat hij er niet meer mooi uit ziet. Wanneer je dit wilt voorkomen is het raadzaam om goede rijlessen te volgen. In dit artikel bespreken we wat je allemaal leert tijdens een rijles.

Ruime tochten nemen

Voordat je een rijbewijs aanhanger behaalt leer je om de bochten ruimer te nemen dan je normaal doet. Vanwege de grotere daalcirkel is dit nodig omdat anders de kans bestaat dat de aanhanger ergens achter blijft hangen. Dit willen veel mensen natuurlijk voorkomen. Niet alleen vanwege de schade aan de aanhanger, maar ook vanwege de gênante momenten die dit oplevert. Veel mensen zullen toch hard gaan lachen wanneer je aanhanger vast rijdt achter een paaltje.

Rijbewijs aanhanger voor langere voertuigen

Wanneer je met een aanhanger rijdt, is je voertuig logischerwijs een stuk langer. Hier moet je goed rekening mee houden bij het invoegen op de snelweg of bij het oversteken van een fietspad. Het is onder geen beding de bedoeling dat je aanhanger het fietspad blokkeert omdat je te ver bent doorgereden voor een kruispunt. Fietsers hebben hier veel last van. Ook kun je bij het halen van het rijbewijs aanhanger zakken voor het examen  wanneer dit gebeurt.

Snelheid bij zwaar vervoer

Zeker wanneer de aanhanger zwaar geladen is moet je er rekening mee houden dat deze kan zwabberen. Hoe je hiermee moet omgaan leer je vaak in de cursus voor het behalen van je rijbewijs aanhanger. Zeker wanneer je harder dan 80 à 90 kilometer per uur rijdt vergroot je de kans op zwabberen. Op de snelweg kan dit bij onvoldoende ervaring tot levensgevaarlijke taferelen leiden. Een geschaarde aanhanger heb je zo veroorzaakt, maar de gevolgen daarvan hebben vaak een lange nasleep.