Tips tegen examenstress

De examens komen er weer aan. Gezonde spanning is oké. Sterker nog, dit is noodzakelijk om iets goed uit te kunnen voeren. Door deze gezonde zenuwen word je alerter en kun je je goed concentreren. Echter kan de spanning soms zo erg zijn dat het niet gezond meer is. De stress kan ervoor zorgen dat je juist faalt. Daarom geven we je tips tegen examenstress.

Goede voorbereiding is het halve werk

Examenstress wordt ook wel examenvrees genoemd en is een fenomeen dat veel voorkomt. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te beperken. De eerste tip die we je kunnen geven is dat een goede voorbereiding cruciaal is. Ze zeggen niet voor niets altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maak daarom een realistische leerplanning voor jezelf. Leg niet te veel druk op jezelf, plan bijvoorbeeld geen dagen waarin je de hele dag uren achter elkaar moet leren. Het is veel beter om bijvoorbeeld elke dag een uurtje te leren. Een realistisch schema geeft rust en biedt overzicht. Het laat je inzien dat dit je zeker gaat lukken.

Pak je rust

Nachten door leren heeft geen zin, sterker nog, het kan averechts werken. Als je de hele nacht wakker blijft om te leren, mis je enorm veel slaap. Slaap is cruciaal om goed te kunnen functioneren. Slaap dus voldoende, zeker de nacht voor je examen. Hoe verleidelijk het ook is om nog even door te leren, doe dit niet en ga lekker slapen. Sta desnoods iets eerder op om de stof nog even door te kijken. Zorg dat je voor je examen niet hoeft te haasten, ontbijt even rustig en kom zelf ook even tot rust. Als je stress hebt, komt dit je concentratie niet ten goede. Als je goed uitgerust bent, werkt je brein optimaal.

Probeer om te denken

Probeer jezelf juist uit de put te praten in plaats van erin. Door stress en angst krijg je vaak hele negatieve gedachtes. Als je je hierin mee laat slepen, wordt dit alleen maar erger. Probeer juist om te denken en dus positief te denken. Als je merkt dat je een ramp gedachte hebt, vraag jezelf dan af of dit wel een realistische gedachte is. Waarschijnlijk is het antwoord nee. Geloof in jezelf en besef dat je je goed hebt voorbereid. Er kan bijna niets mis gaan. Bedenk je ook waar je het voor doet. Met een diploma kun je een opleiding gaan doen die je echt leuk vindt met vakken die je liggen. Of je nou een opleiding tot timmerman of tot advocaat wil gaan volgen, aan je diploma zal je altijd wat hebben.