Scriptie nakijken – Noodzaak of overbodig?

Volgens onderzoek van de LSVb trekken studenten steeds vaker aan de bel tijdens het schrijven van hun scriptie. Begeleiding op school ontbreekt en studenten zoeken hulp bij externe scriptiehulp. Zo ook bij bedrijven die scripties nakijken op taal en structuur. Het klinkt ideaal voor een student. Maar mag het en is het aan te raden?

Wat heb je er aan?
Bij nakijkbedrijven kun je jouw scriptie uploaden, aangeven wanneer je het terug wilt hebben en direct betalen. De prijs is gebaseerd op het aantal woorden en binnen welke termijn jij het nagekeken terug wilt hebben. Nadat je via iDEAL afrekent gaat het bedrijf meteen voor je aan de slag. Binnen de nakijktermijn krijg je je scriptie terug. Alle taalfouten zijn dan aangepast, de tekst leest weer lekker, bij onduidelijkheden staan opmerkingen en je krijgt een tips hoe je in de toekomst je schrijfstijl kunt verbeteren. De kosten hiervoor zijn ongeveer 100 euro.

Wat vinden scholen hiervan?
Voor docenten zijn dit soort diensten een uitkomt. Docenten kunnen een scriptie beoordelen die prettig te lezen is en goed in elkaar steekt. Zolang de inhoud van de student zelf is, is deze hulp geen probleem. Doordat de studenten feedback krijgen worden ze ook nog eens betere schrijvers waar ze in hun carrière veel aan zullen hebben.

Doen of niet?
Deze nakijkdiensten zijn waardevol en leervol voor studenten, maar zijn helaas niet gratis. Mocht je ouders of familie hebben die zelf een scriptie hebben geschreven dan kun je natuurlijk altijd hen om hulp vragen. Ook als je zelf een goede schrijver bent is een nakijkbedrijf misschien niet nodig. Maar weet je niet zeker of je scriptie goed genoeg is en balanceer je rond de 6, dan kan dit het zetje in de rug zijn waardoor je net je scriptie haalt!