Rijbewijs 16 jaar: zijn jongeren zo jong klaar om te leren autorijden?

Wanneer we jong zijn, leven we in veel gevallen naar een aantal dingen uit. Denk aan de eerste keer uitgaan, het behalen van de eindexamens, de eerste keer zonder ouders op vakantie, een eerste auto… Voor veel jongeren hoort ook zeker het starten met lessen autorijden en het behalen van een rijbewijs dus ook zeker in dit rijtje.

Sinds een aantal jaar is deze wens een wens die al veel eerder gaat spelen: namelijk al ruim voor de zestiende verjaardag. Sinds deze periode mag er gestart worden vanaf de zestiende verjaardag en mag vanaf de zeventiende verjaardag begeleid worden gereden. Ondanks dat “begeleid” hier betekent dat er altijd een persoon naast de bestuurder zit die voldoende ervaring zou moeten hebben om de bestuurder te helpen, ondersteunen en corrigeren waar nodig, vinden veel mensen de leeftijd van zestien jaar geen goede leeftijd voor het starten met rijlessen.

 

Deze discussie kennen we ook uit andere delen van de samenleving: denk bijvoorbeeld aan het kiesrecht, stemmen dus. Ook hier was een tijdje sprake van het (verder) verlagen van de leeftijd voor kiesgerechtigden. Dezelfde kwestie speelde hier: is een persoon die zestien kaarsjes heeft uitgeblazen voldoende in staat om zich te bemoeien met belangrijke zaken die het nationaal bestuur beïnvloeden, of zijn zij hier nog te jong voor? Of in deze situatie: rijbewijs, 16 jaar, is dat een combinatie?

Rijbewijs 16 jaar oud: moet dit kunnen of niet?

Veel mensen geven aan dat het antwoord op deze vraag nou juist per kind of jongvolwassene (precies dit verschil geeft de nuance aan) verschillend is. Rijscholen echter, zijn in staat om op deze verschillen in te spelen doordat rijlessen een duidelijke menselijke beoordelende factor in de vorm van de instructeur met zich meebrengen. Zij zorgen ervoor dat de kinderen die minder snel klaar zijn om de weg op te gaan, eerst de benodigde ondersteuning krijgen. Zo kan iedereen een goede chauffeur worden en het rijbewijs halen, 16 jaar of niet!