Nederlandse wegen raken vol

Één van de grootste ergernissen in het Nederlandse verkeer, de enorme drukte. Op steeds meer wegen in Nederland is de kans op een file groter geworden in de afgelopen jaren. Niet alleen de snelwegen, maar ook in de binnensteden is het alsmaar drukker. Het einde is nog niet in zicht.

Er rijden steeds meer auto’s op de Nederlanse wegen. Door deze toenemende drukte, zullen de wegen ook overvol raken. Het huidige wegennetwerk kan de huidige stroom aan automobilisten nog nét aan. De verwachting is dat het aantal auto’s in Nederland de komende jaren nog harder zal groeien, waardoor er problemen zullen ontstaan.

Kennisplatform Crow deed onderzoek naar de drukte op te weg, en zij kwamen tot de conclusie dat de drukte op de wegen in de Randstad steeds voller raken. Ook steden als Leeuwarden, Zwolle, Eindhoven, Breda en Arnhem komen in de problemen, als er niet wordt ingegrepen. Doordat de vertragingen alsmaar zullen oplopen, verwacht men een economische schade van € 1,7 miljard op te lopen in 2021, dankzij deze vertragingen.

Oorzaken van deze toenemende drukte zijn dus onder andere het groeiend aantal auto’s in ons land. Bovendien zorgt de dalende benzineprijs er voor dat steeds meer mensen de auto vaker gaan gebruiken. Ook lijkt het wegennet in Nederland steeds gevoeliger wordt. Er zijn namelijk op steeds meer verschillende plekken files. Naast de bekende knelpunten, komen hier steeds meer kleinere knelpunten bij. Waar het nu al erg druk is op de Nederlandse wegen, is berekend dat dit de komende jaren alleen maar meer zal worden, als er niet ingegrepen wordt.

De Nederlandse overheid gaat fors geld investeren in het wegennetwerk. Niets is voor automobilisten namelijk zo frustrerend dan voortdurend in de file staan. Door de diversiteit aan knelpunten in het wegennet hebben consumenten vaak geen benul van waar de files nu staan in het land. Meer wegen aanleggen is niet de enige oplossing hiervoor. Ook de infrastructuur efficiënter inrichten kan een stap in de goede richting zijn.