Metselaar: een veelzijdig beroep met mogelijkheden

Een beroep dat altijd zal blijven is dat van metselaar. En dus is een opleiding metselaar zeker een aanrader, want met dit diploma op zak ligt het werk bij wijze van spreken voor het oprapen. Maar: wat doet een volleerd metselaar dan eigenlijk precies? Is dat meer dan het metselen van muurtjes alleen? Of wordt van een volleerd metselaar verwacht dat hij of zij meer kan? En hoe zit het eigenlijk met eventuele doorgroeimogelijkheden?

Zowel binnen als buiten

Als volleerd metselaar ben je werkzaam in de bouwsector en ben je in staat alle voorkomende metselwerkzaamheden uit te voeren. Dat doe je in opdracht van zowel particulieren als aannemers. Vaak werk je op een bouwlocatie en werk je zowel binnen als buiten. Een volleerd metselaar is in staat om onder alle weersomstandigheden vakwerk te leveren.

Voortgang van de werkzaamheden

Het uitvoeren van metselwerken is uiteraard de primaire taak van een metselaar, die voor hij die werkzaamheden begint zijn eigen werkplek inricht en stelwerkzaamheden verricht. Ook brengt een volleerd metselaar bouwkundige voorzieningen aan en is hij in staat om ook voegwerken aan te brengen. Het afdekken van de metselwerken en het uitvoeren van verschillende lijmwerkzaamheden behoren eveneens tot het takenpakket. Als volleerd metselaar kun je ook zomaar doorgroeien en een leidinggevende positie bekleden en dus ook verantwoordelijk worden voor het naleven van voorschriften en het verdelen van de metselwerken onder de collega’s. Ben je als metselaar leidinggevend, dan houd je de voortgang van de metselwerkzaamheden scherp in de gaten en breng je regelmatig verslag uit aan de leidinggevende.

Voldoende doorgroeimogelijkheden als metselaar

Behalve competenties om technisch goed te kunnen metselen, valt een goede metselaar op vanwege zorgvuldigheid en nauwkeurigheid en metselaars staan daarnaast te boek als vakmensen die een goede en professionele beroepshouding hebben. Ruimtelijk inzicht is iets anders dat een volleerd metselaar typeert en als metselaar werk je vrijwel nooit alleen en kun je dus prima in teamverband werken en denken. Wie de opleiding metselaar volgt, die leert echt de fijne kneepjes van het metsel vak; van metselen en lijmen tot maatvoering en het leggen van metselverbanden. Ook zaken als het goed gebruiken van afvalcontainers en de diverse formaten steen komen uiteraard aan de orde tijdens de opleiding, zoals ook basiskennis van mortelverhoudingen tot het lesprogramma behoort. Metselaar is een veelzijdig en afwisselend beroep. En dus is de metselaarsopleiding iets om eens goed over na te denken, zeker omdat dit beroep er eens is met voldoende doorgroeimogelijkheden.