Krijg jij de zorg die je nodig hebt?

Zorg is er in vele soorten en maten, maar ook de behoefte naar zorg verschilt per persoon. Soms is het nog lastig om precies de juiste zorg te vinden die jij nodig hebt. Misschien heb je zelf hulp nodig en kan je partner of familie dit niet bieden. Of misschien heb je juist hulp nodig met het verzorgen van een partner, omdat het niet mogelijk is dit allemaal alleen te doen. In zo’n geval kun je de hulp van een zorginstelling inschakelen.

Verschillende soorten zorgbehoeftes

Zorg is te verdelen in verschillende zorgbehoeftes, bij elk van deze behoeftes past weer een andere soort zorg. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten behoeftes:

  • Zorg rond de geboorte
  • Hulp om gezond te blijven
  • Zorg tijdens het beter worden
  • Zorg tijdens het leven met een ziekte of handicap
  • Zorg aan het eind van het leven

Extramurale zorg

Extramurale zorg is zorg die buiten een officiële zorginstelling plaatsvindt. Zorg aan huis zoals bijvoorbeeld wijkverpleging, huishoudelijke zorg, of zorg door een huisarts die een huisbezoek doet valt onder extramurale zorg. Dit is vaak het geval wanneer mensen dagelijks zorg hebben, maar nog wel thuis kunnen/willen blijven wonen. Met zorg voor overdag kun je worden ondersteund met alledaagse taken zoals douchen, aankleden en het huishouden, tot specifieke medische hulp. Naast zorg voor overdag is het ook mogelijk om zorg voor ‘s nachts aan te vragen.

Slaapdiensten en waakdiensten

Bij nacht hulp wordt er onderscheid gemaakt tussen slaap- en waakdiensten. Bij waakdiensten komt de verzorger langs omdat er zeker een aantal zorgmomenten nodig zullen zijn gedurende de nacht. De verzorger blijft gewoon wakker zodat hij of zij meteen paraat is mocht er hulp nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer iemand ernstig ziek of verward is. Bij slaapdiensten komt de verzorger gewoon slapen zodat er bijgesprongen kan worden wanneer dit nodig blijkt te zijn. Doordat je weet dat er iemand in de buurt is om te helpen, kun je in ieder geval van een goede nachtrust genieten.

Hoe zorg je voor de juiste zorg?

Welke hulp je precies nodig hebt kan dus echt per situatie verschillen. Soms is het lastig om zelf te beslissen welke hulp het beste bij jou situatie past. Zeker als je niet helemaal weet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van zorg aan huis. Bij het zorgen voor een partner of een familielid is het dan ook aan te raden om je situatie met een zorginstelling in de buurt te delen. Het is vaak erg zwaar om de zorg voor een persoon helemaal op je te nemen. Door te bespreken wat er mogelijk is kun je samen met de zorginstelling het juiste zorgplan voor jouw situatie samenstellen.