Hoe kies je een goed lamineerapparaat?

Wat is een lamineerapparaat?

Een lamineerapparaat  wordt gebruikt om papieren, foto’s of visitekaartjes te plastificeren. Dit wordt gedaan om documenten te beschermen tegen vocht, UV-straling of documenten langdurig te beschermen.

Welke lamineerapparaten zijn er?

Er zijn 3 verschillende lamineerapparaten die werken met een verschillende techniek. Daarbinnen zijn er vele soorten en varianten beschikbaar voor ieder gebruik.

Lamineerapparaat dat lamineert met verwarmde rollen. Door verhitting van de lamineerfolie worden de vellen op het document geplakt en bij de randen op elkaar. Een goede lamineermachine passend bij het gebruik lamineert een strak resultaat zonder kreukels, vouwen en verkleuringen van het origineel.

Koud lamineren. Twee lagen folie worden strak tegen elkaar aangeplakt. Dit kan met professionele machines die koud of warm kunnen lamineren, maar ook met een rol lamineermachine of roll laminator. Leitz heeft daar een leuke lamineermachine voor waar je met lamineercassettes voor thuis of klein zakelijk gebruik een prima resultaat behaalt. Voor professioneel lamineren kun je de professionele lamineermachines van GBC of Albyco overwegen.

Lamineren zonder apparaat. Het lamineren zonder apparaat kan met lamineerfolie dat bestaat uit 2 lagen zelfklevende folie. Aan één zijde zitten de vellen aan elkaar vast. Je schuift het in te lamineren vel tegen de rand aan en plakt de folie van boven naar beneden vast. Simpel en doeltreffend.

Een goed lamineerapparaat kopen kan een hele opgave zijn als je niet goed weet waar je op moet letten. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Moet je warm of koud lamineren?

Het hele idee van lamineren is dat je iets wil beschermen door er een plastic laagje om aan te brengen. Maar als je niet uitkijkt kun je het dan juist beschadigen. Lamineren hoeft namelijk niet per se warm te gebeuren, het kan ook koud.
Vinyl, solvent en inkt op oliebasis zijn niet geschikt voor warm lamineren. Ook thermisch papier kun je beter weghouden van de warmte.
Lamineerhoezen (pouches) voor warme machines zijn van ander materiaal dan hoezen voor koude machines.
Elk materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen. Vraag je dus af waar je het voor wilt gaan gebruiken. Koud lamineren gebeurt met pvc-hoesjes, warm lamineren met pet-hoesjes.
Pvc-folie houdt uv-licht buiten, zodat de inkt niet verkleurt. Koud lamineren is dus vooral handig als je iets buiten wilt ophangen, zoals posters of affiches.

Koud lamineren:                                                                                                           Warm lamineren:
• Lamineren van vinyl, solvent, inkt op oliebasis, thermisch papier.                     • Lamineren van inkt op waterbasis, zoals zeefdrukken, foto’s, offset, brochures, kaarten.
• Gelamineerd materiaal is geschikt voor buitengebruik.                                       • Toepassingen: presentatiesheets, hand-outs, uitleg bij machines.
• Toepassingen: posters, affiches.                                                                              + Betere kwaliteit van de hoezen
+ Aanschaf apparaat is goedkoper                                                                             + Goedkopere hoezen
+ Geen opwarmtijd                                                                                                          Duurder vergeleken met koud lamineerapparaat
+ Geen stroom nodig
  Lamineerhoezen beperkt houdbaar
  Pvc-folie is duurder dan pet-folie

Welk formaat moet het lamineerapparaat aankunnen?

Lamineren kan in groot en klein. Van A4 tot grootformaten. Bedenk van tevoren hoe groot hetgeen is wat je wilt lamineren en zorg dat je een lamineermachine uitzoekt met de juiste invoerbreedte. Wil je bijvoorbeeld alleen A4 lamineren (of kleiner), dan heb je een lamineermachine nodig met een maximale invoerbreedte van 230 mm. Is het de bedoeling om ook groter dan A4 formaat te lamineren, ga dan voor een lamineerapparaat met een invoerbreedte van 320 mm.

Hoe regelmatig wil je het lamineerapparaat gebruiken?

Er is weinig zo vervelend als moeten wachten tot je verder kunt. Denk maar eens aan de frustratie die een trage computer aanricht. Als je telkens heel lang moet wachten tot je eindelijk het volgende document kunt lamineren, kun je de machine van ergernis wel uit het raam gooien. Dat wil je niet, toch?
Gelukkig kun je ook op gebruiksfrequentie selecteren: hobby (af en toe), professioneel (regelmatig), productieniveau (heel regelmatig, heel veel en zo snel mogelijk).
Hoe snel moet een lamineerapparaat lamineren? Zo snel als jij dat wilt. Ook op de opwarmtijd kun je schiften (nee, een lamineermachine is niet direct op temperatuur zodra je deze inschakelt). Bedrijven die intensief gebruik willen gaan maken van de laminator, hebben het meest baat bij een professionele lamineermachine. Dit komt omdat de meeste professionele lamineermachines binnen 60 seconden zijn opgestart, een hele snel doorvoer hebben en automatisch de dikte van de lamineerhoezen herkennen.
Heb je echt geen geduld en is zelfs de laminator met de kortste opwarmtijd niet snel genoeg warm, dan kun je er natuurlijk gewoon voor kiezen om koud te lamineren.

Welke dikte lamineerhoes moet je gebruiken?

Lamineerhoezen zijn in verschillende diktes micrometer (ook wel micron genoemd) verkrijgbaar. Van 75 micrometer tot 350 micrometer. Elke dikte heeft zijn eigen toepassing.
75-80 micron biedt basisbescherming en wordt voornamelijk gebruikt door consumenten. De zakelijke markt bedient zich meestal van de standaarddikte van 125 micron die gemiddelde bescherming geeft. In de horeca wordt veel gebruik gemaakt van 175 micron. Gelamineerde menukaarten hebben meestal deze dikte. Hoezen met een dikte vanaf 250 micron zijn erg geschikt als je te maken hebt met externe omstandigheden, zoals weersinvloeden. Typische lamineerhoezen voor buitengebruik dus.

Tips
• Wacht tot ná het lamineren als je de lamineerhoes op maat wilt snijden.
• Voer de hoes altijd met de gesloten kant in, anders kan hij vastlopen.
• Verwijder de hoes direct na het lamineren uit de machine, anders kan het uiteinde van de hoes smelten of verbranden.