Hoe er ingevorderd moet worden

De wet omtrent invordering is niet meer zoals die ooit was. Den Haag heeft vastgesteld dat de schuldeisers mede verantwoordelijk zijn voor de schulden van de wanbetaler. Den Haag wilt dat de schuldeisers zorgvuldiger te werk gaan en denken aan de wanbetaler. Zo hoopt Den Haag ervoor te zorgen dat er minder organisaties of personen in de problematisch schulden komen en zo wel mee kunnen blijven doen aan de maatschappij. Zo is de hoop dat gemeenten dan minder hoeven op te vangen en te ondersteunen via de schuldhulpverlening.

Ook al heeft de invorderingswet voornamelijk betrekking op overheidsinstanties die moeten gaan voldoen aan de nieuwe wet. Het is aan de overheden en gemeentes om deze nieuwe aanpak op een zo goed mogelijk manier toe te passen bij de hulpvragers. Kunt u als organisatie ook bijdragen aan een soepel verloop van deze nieuwe wet?

Wat kunt u doen

Doordat de invorderingswet is veranderd zullen er ook enkele zaken voor u veranderd zijn omtrent het invorderen van openstaande schulden. Het is nu de bedoeling dat u als schuldeiser mee gaat werken aan een passende oplossing. Het is van belang dat er efficiënt gewerkt gaat worden om ervoor te zorgen dat de schuldenaar financieel stabiel weet te blijven. U benadering en aanpak zal moet veranderen naar een samenwerkingsverband voor het zoeken van een passende oplossing.

Een passende aanpak

Het is dus van belang dat er meer aandacht komt voor de (slechte) situatie waarin de schuldenaar zich bevindt. Wat u kunt doen om tot een passende oplossing te komen is het volgende:

  1. Ga in gesprek met de schuldenaar.
  2. Bespreek de situatie. Wat er speelt maar ook hoe het opgelost kan gaan worden.
  3. Maak afspraken en leg die vast.
  4. Optimaliseer uw invorderingsproces.
  5. Los problemen zo snel mogelijk op om onnodige kosten te voorkomen.

Dit zijn de zaken die u het beste kunt doen om ervoor te zorgen dat u uiteindelijk over uw geld kan beschikken.

Mocht u het nu niet voor elkaar krijgen, dan zijn er organisaties die u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw invorderingsproces. Dit alles om ervoor te zorgen dat de nieuwe wet op een goede en succesvolle manier geïmplementeerd kan worden in Nederland.