Energieprijzen 2019 sterk omhoog

Ook in 2019 gaan de kosten voor energie in Nederland weer sterk omhoog. De reden hiervoor is komend jaar dat we van het gas afmoeten van de politiek. Onze huizen moeten verwarmd worden met een warmtepomp en om iedereen zo ver te krijgen om over te gaan tot de aanschaf van een warmtepomp worden vooral gasprijzen een stuk hoger. Daardoor kan het voordeliger zijn je woning te verwarmen met bijvoorbeeld een straalkachel. Ook in 2019 kun je nog steeds voordeliger uit zijn met energie, indien je momenteel nog energie geleverd krijgt op basis van een modelcontract.

Energieprijzen vergelijken

Wanneer je energie geleverd krijgt op basis van een modelcontract, betaal je hoogstwaarschijnlijk de hoofdprijs voor energie. Daarnaast ontvang je bij een dergelijk energiecontract ook geen welkomstkorting. Wanneer je overstapt van energieleverancier ontvang je namelijk wel een welkomstkorting. Deze loopt al snel op tot meer dan 200 euro. Dat in combinatie met lagere leveringstarieven zorgt ervoor dat een gemiddeld Nederlands huishouden met gemak 450 euro op jaarbasis kan besparen op de energiekosten. Om te zien welke energieleverancier de hoogste korting biedt, kun je terecht bij verschillende energievergelijkers. Probeer hierbij altijd een onafhankelijke energievergelijker te vinden. De kans bestaat anders dat je geen overzicht krijgt van het totaal aan beschikbare kortingen en acties, maar alleen de acties van bepaalde energieleveranciers.

Maatregelen waardoor energieprijzen stijgen

Zoals gezegd is de voornaamste reden voor de komende prijsstijgingen energie, het besluit van de politiek dat wij van het gas af moeten. Om dit te bereiken subsidieert de overheid nu de aanschaf van een warmtepomp. Deze subsidies komen uit het ODE potje. ODE staat voor ‘opslag duurzame energie’. Ieder Nederlands huishouden betaalt ODE belasting over verbruikte energie. Daardoor betaalt dus ook iedereen mee aan de transitie naar de warmtepomp. Tot nu toe worden echter vooral grote bedrijven, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de uitstoot, uit de wind gehouden. Zij gaan ook in 2019 niet veel meer betalen. En aangezien vooral armere gezinnen het aanschaffen van een warmtepomp zo lang mogelijk zullen uitstellen, lijkt het erop dat nu vooral deze armere gezinnen opdraaien voor de kosten van de energietransitie en daar nog niets voor terugkrijgen.