Blijven werken of omscholen?

Wanneer je al een tijdje in dezelfde functie werkt, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Je kan tevreden zijn en helemaal je plek gevonden hebben en er nooit meer weg willen. Het andere wat kan gebeuren is dat je in een soort sleur raakt. De functie past misschien wel bij je, maar je hebt toch meer uitdaging nodig. Je kan er dan voor kiezen om te gaan omscholen. Wat is omscholen precies en wanneer wordt het tijd om te gaan omscholen?

Omscholen

Omscholen is in wezen het volgen van een opleiding. In plaats van een opleiding die past in jouw werkgebied, is het vaak een opleiding die helemaal buiten dit werkveld staat. Je gaat deze opleiding volgen omdat je aan het werk wil in een heel nieuw werkveld. Het werkveld waar je op dit moment in werkt, past toch niet helemaal bij je. Je gaat dus echt je pijlen richten op een heel ander werkveld, maar hebt hiervoor wel een opleiding nodig. Zonder een opleiding kom je tegenwoordig niet snel meer bij een werkgever en wanneer je dus aan het werk wil gaan bij een nieuwe werkgever, heb je wel een nieuwe opleiding nodig. Een handig idee is om een uitzendbureau te zoeken wanneer je een nieuw werkveld in wil slaan, bijvoorbeeld Vakmasters. Zij kunnen namelijk informatie geven over wat een werkgever in het nieuwe werkveld precies zoekt.

Toch blijven werken?

Een nieuw werkveld in slaan is niet altijd nodig. Wellicht is het gewoon de baan die je op dit moment hebt of de werkgever die je op dit moment hebt. Je kan ook altijd oriënteren bij andere werkgevers die zich bevinden in hetzelfde werkveld. Het is natuurlijk een flinke beslissing om over te stappen naar een nieuw werkveld. Helemaal wanneer je hier niet helemaal zeker in bent. Je kan er op dat moment dan beter voor kiezen om een gesprek aan te gaan met de werkgever en samen te kijken naar een oplossing. Omscholen houdt in dat je een gehele opleiding gaat volgen en of je dit nou in de avonduren gaat doen of fulltime, het is een flinke beslissing.

Omscholen of blijven werken is een lastige keuze. Wellicht is het handig om in gesprek te gaan met professionals die je eventueel kunnen helpen met deze keuze. Denk hierbij aan een uitzendbureau als Vakmasters.